UE vrea să îşi apere mai bine interesele economice în raport cu rivalii

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri o serie de iniţiative pentru a proteja mai bine interesele economice ale UE şi a evita ca tehnologiile sale sensibile sau infrastructurile critice să ajungă în mâinile rivalilor, precum China, informează AFP.
AGERPRES - mie, 24 ian. 2024, 11:34
UE vrea să îşi apere mai bine interesele economice în raport cu rivalii

Pachetul va fi prezentat la mijlocul zilei de comisarii europeni pentru Concurenţă, Margrethe Vestager şi Comerţ, Valdis Dombrovskis. Pachetul conţine cinci iniţiative, printre care întărirea mecanismului de control al investiţiilor străine în Europa, care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, dar care trebuie să acţioneze într-o manieră mai coordonată.

„O parte importantă din investiţiile în UE se îndreaptă spre statele membre care nu au încă mecanisme de control, ceea ce creează vulnerabilităţi”, subliniază un document de lucru consultat de AFP.

De asemenea, Comisia va propune o mai bună coordonare a controalelor exporturilor, mijloace pentru a promova cercetarea şi dezvoltarea de tehnologii cu dublă utilizare (civilă şi militară) precum şi măsuri vizând întărirea securităţii cercetării. Executivul comunitar doreşte de asemenea să examineze riscurile investiţiilor europene în ţările terţe, în materie de fugă de know-how în anumite tehnologii de vârf pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri de atenuare. În luna octombrie, UE a dezvăluit o listă de patru sectoare strategice care ar urma să fie protejate cu prioritate: semiconductori, inteligenţă artificială, informatică cuantică şi biotehnologii.

Europa încearcă să realizeze un echilibru delicat între o mai bună protecţie a intereselor sale economice şi reducerea riscurilor vis a vis de China dar fără să renunţe la relaţiile economice cu o piaţă cheie pentru companiile europene. De asemenea, Bruxelles-ul vrea să îşi găsească propria sa poziţie în raport cu Beijingul, în pofida presiunilor exercitate de SUA în favoarea unei linii dure.

Însă dezbaterile cu privire la securitatea economică sunt în continuare intense în interiorul UE. Cele 27 de state membre rămân divizate între ţările partizane liberului schimb şi cele care susţin o abordare intervenţionistă în numele suveranităţii.

„Marea problemă este că fiecare stat face ce vrea în domeniul politicii externe iar coordonarea se dovedeşte a fi foarte dificilă”, susţine Niclas Poitiers, cercetător la centrul de reflexie Bruegel.

De exemplu, Ungaria vrea să îşi protejeze relaţia cu China şi nu pare dispusă să dea curs iniţiativelor Comisiei. „Ideile de disociere, de reducere a riscurilor, de izolare a economiilor orientale şi occidentale sunt lucruri pe care cu siguranţă nu le susţinem”, a declarat marţi ministrul ungar al Comerţului şi Afacerilor Externe, Peter Szijjarto înaintea unei reuniuni cu omologii săi europeni.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia, iar local în zone din Muntenia şi......
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...