UE vrea să îşi continue politica de extindere, în pofida crizei economice

UE vrea ca politica sa de extindere să continue, în pofida crizei care afectează dur economiile multor state europene, dar recunoscând că majoritatea ţărilor candidate trebuie să înregistreze progrese înainte de aderarea la UE, relatează AFP.
Economica.net - mie, 10 oct. 2012, 20:36
UE vrea să îşi continue politica de extindere, în pofida crizei economice

„Consolidarea statului de drept şi a guvernanţei democratice este crucială pentru procesul de extindere”, a apreciat miercuri Comisia Europeană în raportul său anual privind procesul de extindere în Balcanii de Vest, Turcia şi Islanda.

„Ritmul cu care evoluează fiecare ţară către aderare depinde de performanţele sale” în domeniul dreptului şi mai ales de progresele înregistrate în lupta împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei, subliniază raportul prezentat de comisarul pentru Extindere, Stefan Füle.

Bruxelles-ul insistă, de asemenea, asupra respectării libertăţii de exprimare, o problemă „prioritară” în procesul de aderare.

Opt ţări sunt candidate sau potenţial candidate la UE, între care şase din Balcani: Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia, precum şi Islanda şi Turcia.

În ceea ce priveşte analiza ţărilor caz cu caz, Comisia oferă un calificativ mulţumitor Albaniei, care a înregistrat „progrese semnificative” pentru a se alinia criteriilor europene. Comisia vrea ca această ţară să acceadă la statutul de candidat în cazul în care îşi va confirma angajamentele. În această privinţă, alegerile legislative prevăzute pentru 2013 vor constitui un „test crucial”, a avertizat Comisia.

Muntenegru, care a început negocierile de aderare în iunie, trebuie „să facă mai multe” progrese în ceea ce priveşte statutul de drept şi lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei. Dar, continuă raportul, Podgoriţa a progresat continuu în punerea în aplicare a unor reforme-cheie, în special pe plan economic.

Raportul recomandă, de asemenea, pentru a patra oară consecutiv, autorizarea deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia.

Comisia deplânge, în plus, că relaţiile a numeroase state din fosta Iugoslavie sunt în continuare afectate de diferende bilaterale.

Continuarea procesului de aderare este cea mai bună modalitate pentru ţările vizate de a-şi rezolva problemele, apreciază Bruxelles-ul: ele trebuie să fie „rezolvate de urgenţă” pentru „suprimarea unui obstacol major în avansul Balcanilor de Vest către UE”.

Astfel, Serbia a obţinut statutul de candidat oficial în martie, dar nu există încă o dată pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE. Raportul menţionează că CE va recomanda începerea acestor negocieri „imediat ce va constata că Serbia a atins nivelul cerut de conformitate cu criteriile de aderare” şi mai exact dacă reuşeşte să îşi amelioreze relaţiile cu Kosovo.

În ceea ce priveşte fosta provincie sârbă, Comisia recomandă ca aceasta să poată încheia un acord de asociere cu UE, primul pas către integrarea europeană.

Bosnia-Herţegovina rămâne în urmă, ţara înregistrând prea „puţine progrese” pentru a întruni criteriile europene, consideră Comisia.

În afara Balcanilor, negocierile de aderare cu Islanda „avansează bine”, consideră Bruxelles-ul.

În schimb, progresul Turciei este insuficient. „Numărul ridicat de cazuri juridice şi anchete împotriva jurnaliştilor, precum şi presiunea indusă împotriva presei” continuă să fie o sursă de „îngrijorare gravă”, afirmă raportul, care deplânge şi litigiul dintre Turcia şi Cipru.

Comisia intenţionează să cheltuiască 14,1 miliarde de euro în perioada 2014-2020 pentru a ajuta ţările aflate în proces de aderare.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...