UE vrea să poată controla exporturile pentru a proteja lanţul de aprovizionare pe timp de criză

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a dobândi noi puteri, inclusiv cea de a controla exporturile, care i-ar oferi capacitatea de a proteja lanţul de aprovizionare al blocului comunitar în perioade de criză, transmite Bloomberg.
AGERPRES - vin, 24 dec. 2021, 14:24
UE vrea să poată controla exporturile pentru a proteja lanţul de aprovizionare pe timp de criză

Comisia Europeană, Executivul comunitar, va dezvălui o propunere în acest sens în primăvara anului următor, a dezvăluit un oficial european din apropierea acestui plan, scrie Agerpres.

Noile reguli vor face parte dintr-un aşa-numit Single Market Emergency Instrument, o propunere destinată să răspundă la unele dintre provocările cu care UE s-a confruntat în perioada pandemiei de Covid-19, când statele membre au avut dificultăţi în a-şi procura vaccinuri şi echipamente de protecţie.

Comisia Europeană va propune noi măsuri pentru a cuantifica, anticipa şi contracara orice perturbări la adresa pieţei unice, inclusiv asupra lanţurilor de aprovizionare industriale, a precizat oficialul citat de Bloomberg.

„Avem nevoie de soluţii structurale pentru următoarea criză care, indiferent de natura sa, poate declanşa şocuri majore asupra cererii sau ofertei care să ne afecteze industriile şi să ne fragmenteze piaţa noastră unică”, a scris comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-o scrisoare trimisă subordonaţilor săi în data de 22 decembrie şi consultată de Bloomberg.

Una dintre ideile discutate ar fi aceea ca Executivul comunitar să monitorizeze livrările către ţările terţe în perioade de stres, copiind sistemul de control al exporturilor de vaccinuri. Conform acestui program, care expiră la finele acestei luni, companiile au nevoie să obţină aprobarea organismelor naţionale şi comunitare înainte de a livra doze de vaccin Covid-19 în afara blocului comunitar.

De asemenea, printre propunerile analizate se află şi posibilitatea ca Bruxelles-ul să dobândească un rol mai important în ceea ce priveşte revizuirea restricţiilor naţionale cu privire la fluxurile de bunuri pe piaţa unică, în ideea de a evita măsurile unilaterale adoptate de unele state membre în primele zile ale pandemiei.

Oficialul european citat de Bloomberg a spus că liderii UE ar urma să aibă o primă discuţie cu privire la Single Market Emergency Instrument cu ocazia Summitului de la Paris din perioada 10-11 martie, urmând ca propunerea oficială să fie prezentată mai târziu. Potrivit aceluiaşi oficial, Comisia Europeană s-a inspirat din legea American Defense Production Act, ordinul executiv „America’s Supply Chain” şi alte iniţiative promovate de administraţia preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru a răspunde la vulnerabilităţile apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare.

Noul instrument, anunţat prima dată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul acestui an, va include de asemenea măsuri destinate reducerii dependenţelor structurale ale blocului comunitar prin diversificarea surselor de aprovizionare şi creşterea capacităţii industriale a Uniunii Europene. „Piaţa unică face Europa puternică. De aceea trebuie să o protejăm şi să o facem să funcţioneze, în toate circumstanţele, în special când avem cea mai mare nevoie de ea”, a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs ţinut în luna februarie.

Te-ar mai putea interesa și
Liber pentru toţi salariaţii cu ocazia zilei de naştere – propunere legislativă înregistrată la Senat
Liber pentru toţi salariaţii cu ocazia zilei de naştere – propunere legislativă înregistrată la Senat
Mai mulţi parlamentari, preponderent PNL, au depus la Senat o propunere legislativă de modificare a Codului Muncii astfel încât toţi salariaţii să aibă liber cu ocazia zilei de naştere,......
Trenuri pe hidrogen în România: Licitația ARF a fost anulată din cauză că nu au fost depuse oferte
Trenuri pe hidrogen în România: Licitația ARF a fost anulată din cauză că nu au fost depuse oferte
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că procedura privind achiziția de 12 rame electrice pe bază de ...
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele din Turcia – Institutului Naţional pentru Fizica Pământului
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele din Turcia – Institutului Naţional pentru ...
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele care au avut loc în Turcia, activitatea seismică ...
Microsoft blochează în fiecare secundă 1.000 de atacuri care vizează parole
Microsoft blochează în fiecare secundă 1.000 de atacuri care vizează parole
Atacurile cibernetice continuă să crească într-un ritm greu de imaginat. În intervalul iulie 2021 – iunie 2022, Microsoft ...