Trei metode prin care îi poți construi copilului tău o viață un pic mai bună. Vremea pandemiei COVID 19 poate fi startul perfect

Probabil că nu e român care să nu se gândească cum va arăta lumea atunci când copilul său va ajunge la maturitate. Unii sunt optimiști, cei mai mulți probabil că nu. Evoluțiile tehnologice mai greu de înțeles pentru generațiile mai vechi, viața din ce în ce mai aglomerată, ziua de lucru din ce în ce mai mare, inflația din imobiliare și, iată, ce mai recent, lupta cu viruși ce pot fi mortali sunt tot atâtea motive ca multă lume să fie mai degrabă pesimistă în ceea ce privește viitorul. Totuși, pentru cei care reușesc să mai rămâne cu ceva după cheltuielile de bază, sunt câteva metode prin care îi putem asigura copilului o viață un pic mai bună, sau măcar un început mai lin de viață matură.
Economica.net - Dum, 11 oct. 2020, 06:22
Trei metode prin care îi poți construi copilului tău o viață un pic mai bună. Vremea pandemiei COVID 19 poate fi startul perfect

Oricât de puțini bani ne-ar rămâne după chletuielile strict necesare, puși la un loc ei pot constitui o bază de plecare, după 10-15-20 de ani, când copiii noștri vor fi mari. Iar faptul că prețurile activelor sunt acum destul de jos, având în vedere criza generată de pandemia de COVID 19, poate fi un avantaj. Vă prezentăm, mai jos, trei metode prin care puteți strânge bani penru viitorul copilului.

1) Fondurile de investiții

Toate băncile din România și nu doar ele au arondate și divizii de administrare de active (asset management), care se ocupă cu plasare în diverse forme, prin fonduri de investiții, a economiilor clienților băncii sau ale altor oameni. Aceste fonduri de investiții, în funcșie de gradul de risc pe care vrei să ți-l asumi, îți pot oferi randamente  mult mai mari deât un depozit bancar. Ca să poți investi, ai nevoie de un cont la bancă în crae să depui lunar o anumită sumă ce va merge spre investiții. Investițiile se fac în titluri de stat, depozite sau acțiuni listate la Bursă, în cea mai mare parte a lor. Dacă suma pe care ești dispus să o economisesști lunar, pentru copilul tău, este una relativ mică, este bine să începi prin plasarea în fonduri cu risc ridicat (banii merg mai mult spre acțiuni) și să cauți un administrator care să nu îți ia comision dacă dorești să schimbi fondul. După ce acumulezi o sumă ceva mai mare, poți trece către fonduri mai puțin riscante (bazate în principal pe plasamente în titluri de stat sau obligațiuni). Dacă economisești sume mai mari de la început, mergi direct spre fonduri cu grad de risc scăzut. În 10-15 ani de economisire vei strânge ceva bănuți, mai ales că fondurile au oferit mereu un randament peste cel al băncilor.

 

2) Asigurarea de viață cu componentă investițională

Este un produs ceva mai complex, însă banii merg tot spre fonduri de investiții. În plus față de aceasta veți avea și o asigurare de viață care, în caz că se întâmplă ceva cu tine sau soția ta (dacă va fi și ea inclusă) îi va asigura copilului o anumită sumă. La alegerea ta, o parte din cotizația ta lunară va merge spre asigurare (cu cât mai mare suma, cu atât mai mare acoperirea în caz de neneorocire) , iar restul spre investiții, pe un sistem ca cel prezentat mai sus. Pentru cei care vor să fie foarte siguri, există și produse cu o sumă garantată la final de stagiu de cotizare, însă această sumă va fi chiar mai mică decât cotizațiile, fără a mai șpune la socoteală randamente.

 

3)Contul de economii oferit de stat

Din 2018, pe numele si CNP-ul fiecarui copil, a fost deschis la Trezoreria Statului un cont, Junior Centenar. Orice persoana (parinte, bunic, nasa a copilui) poate depune bani pentru copil in acest cont. Statul garanteaza o dobândă de 3% pentru sumele depuse si, daca sumele noi depuse in cont sunt peste 1200 lei anual, statul plateste si o prima de 600 lei pe an.

Banii nu ii poti scoate decat dupa ce implineste copilul 18 ani, moment in care se calculeaza si se vireaza si sumele acumulate din dobanzi si prima de la stat.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când va încheia achiziţiile de active – oficial
BCE va evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când va încheia achiziţiile de active – oficial
Temerile privind reapariţia inflaţiei în zona euro sunt premature, iar oficialii Băncii Centrale Europene vor evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când vor încheia în cele din......
Trei mituri despre performanţa izolaţiilor de spumă poliuretanică
Trei mituri despre performanţa izolaţiilor de spumă poliuretanică
A căuta informații despre izolarea casei implică din nefericire și găsirea de mituri rostogolite în spațiul online.
Persoanele sub 60 de ani din Germania vaccinate cu AstraZeneca vor primi la rapel un alt ser
Persoanele sub 60 de ani din Germania vaccinate cu AstraZeneca vor primi la rapel un alt ser
Persoanele cu vârsta sub 60 de ani vaccinate în Germania împotriva COVID-19 cu o primă doză de la AstraZeneca vor primi ...
SUA ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în România şi Bulgaria – fost secretar american al apărării
SUA ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în România şi Bulgaria – fost secretar american al apărării
 Fostul secretar al apărării american Mark Esper este de părere că Statele Unite ar trebui să desfăşoare mai multe ...