Ukrtransgaz va evalua cererea pentru tranzitul gazelor naturale din România via conducta Trans-Balkan

Economica.net
26 03. 2018
gaze_678594865940_37361000

‘Pe baza rezultatelor evaluării pieţei, Ukrtransgaz va lua o decizie cu privire la viitoarea procedură de alocare de capacitate (Open Season) pentru capacităţile firmei la punctul de intrare Isaccea-1 – Orlovka’, a precizat compania.

Ukrtransgaz subliniază că, după finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductele TANAP şi Turkish Stream, la care ar urma să se adauge preconizata dezvoltare a producţiei de gaze naturale offshore în România, posibilitatea de transport a gazelor naturale pe ruta Romania-Ucraina va avea o importanţă strategică deoarece va crea un coridor sud-nord bidirecţional şi va asigura securitatea aprovizionării pentru ţările din Balcani. În plus, actuala infrastructură a conductelor Trans-Balkan va asigura cea mai eficientă soluţie, din punct de vedere al costurilor, pentru transportul gazelor naturale în regiune.

În România, OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

O altă companie, Black Sea Oil and Gas, care a concesionat perimetrele Midia şi Pelican din Marea Neagră, va începe producţia la mijlocul anului viitor.

Un al treilea proiect important din Marea Neagră, unde este implicat şi Romgaz, este perimetrul Trident, unde există o descoperire, dar care până în acest moment nu a fost declarată comercială. Aici producţia ar putea începe la o diferenţă de un an-doi faţă de perimetrul Neptun.