Ultima lovitură la temelia terminalului petrolier al României din Constanţa: Fiscul îl execută silit

Oil Terminal, terminalul petrolier din Portul Constanţa deţinut de stat, este executat silit de către Fisc pentru neplata unor datorii vechi de 11 ani, dar oficialii companiei contestă măsura.
Mihai Nicuţ - mar, 26 aug. 2014, 09:11
Ultima lovitură la temelia terminalului petrolier al României din Constanţa: Fiscul îl execută silit

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început executarea silită a societăţii Oil Terminal SA Constanţa, pebtru recuperarea sumei de 73 de milioane de lei, potrivit unei informări trimise Bursei de Valori Bucureşti.

Datoriile pe care Oil Terminal le ar fi acumulat sunt vechi de mai bine de 11 ani, din anul 2003, şi cea mai mare parte a lor (70 de milioane de lei) reprezintă TVA pe care Fiscul consideră că societatea ar fi trebuit să o plătească.

Datoria rezidă din nişte tranzacţii vechi de 11 ani, când prin terminalul petrolier a fost adus în România petrol rusesc, care a fost rafinat la Petromidia (parte a grupului Rompetrol) şi a RAFO Oneşti. Ţiţeiul a fost adus de cele două companii.

Directorul Oil Terminal susţine că demersul ANAF de a executa silit Oil Terminal este „lipsit de actualitate”, dat fiind că cele două companii au plătit deja obligaţiile către stat, iar Oil Terminal beneficiază deja de o decizie a instanţei în acest sens.

Oil Terminal mai face afaceri de doar câteva zeci de milioane de euro pe an (11 milioane în primele şase luni din acest an), din cauza restrângerii activităţii. Cel mai mare client al companiei este Lukoil, care aduce aici ţiţeiul din Rusia necesar funcţionării rafinăriei Petrotel Ploieşti şi îi asigură cam o treime din venituri.

Rompetrol are de cinci ani propriul terminal petrolier, la Midia, unde aduce ţiţeiul din Kazahstan necesar funcţionării rafinăriei, ceea ce i-a permis o reducere a costurilor.. OMV Petrom nu mai are nevoie de ţiţei din import-după închiderea rafinăriei Arpechim, procesează doar ţiţei extras din România, la rafinăria Petrobrazi. RAFO nu mai procesează de mulţi ani nici un gram de ţiţei, iar recent, acţionarii au decis dizolvarea societăţii.

Oil Terminal mai trăieşte şi din importurile de produse petroliere, în special motorină (la care România nu-şi poate asigura încă necesarul de consum), cel mai important client al său fiind Oscar Downstream.

Directorul Oil Terminal a anunţat pentru astăzi o conferinţă de presă pe tema executării silite, care va avea loc la ora 12.30.

Oil Terminal SA Constanţa este unul dintre cele mai mari terminale din Sud-Estul Europei specializat în vehicularea ţiţeiului, produselor petroliere şi petrochimice lichide şi a altor produse şi materii prime pentru import/export sau tranzit. Lungimea totală a conductelor terminalului marin este de 50 km, iar capacitatea maximă de vehiculare a ţiţeiului este de 24 milioane tone/an. Oil Terminal are, de asemenea, şapte dane operative şi trei depozite pentru ţiţei, benzină, motorină, păcură, produse chimice şi petrochimice şi uleiuri.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, beneficii extra angajaţilor......
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...