Ultima prognoză pentru România: Fermierii vor produce cu 1,1 milioane de tone mai puțin grâu decât anul trecut

Din cauza secetei, Departamentul pentru Agricultură al SUA a estimat în jos pentru a treia lună consecutiv producția de grâu a României. Doar comparativ cu estimările din luna mai, avem in minus de 0,1 milioane de tone, ceea ce înseamnă că la final de an comercial 2022/2023, producția ar putea fi cu 1,1 milioane de tone mai mică.
Alina Stanciu - lun, 13 iun. 2022, 22:04
Ultima prognoză pentru România: Fermierii vor produce cu 1,1 milioane de tone mai puțin grâu decât anul trecut

Seceta prelungită din Franța, Spania, România și Ungaria i-a determinat pe analiștii USDA să revizuiască în minus estimările privind producția de grâu din UE, deși Germania ar putea compensa o parte din scădere. Potrivit estimărilor din iunie, producția de grâu a statelor membre pentru anul de comercializare  2022/23 va fi de 136,1 milioane de tone, în scădere cu 0,4 milioane de tone față de luna trecută, cu 2,3 milioane de tone  (2 %) față de ultima an, dar cu 3 procente peste media ultimilor cinci ani, de 132,7 milioane de tone.

România ar putea produce 9,3 milioane de tone de grâu, cu 0,1 milioane de tone mai puțin decât se estimase în luna mai și cu aproximativ 1,1 milioane de tone ( 10,8%)  mai puțin decât în 202, un an bun pentru agricultura locală.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2021 România a produs 10,4 milioane de tone de grâu, cu 4 milioane de tone mai mult față de 2020. Am fost astfel al patrulea producător european, după Franța, Germania, Polonia.

Poziția României între marii producători europeni a avut însă de câștigat și de pe urma Brexit, întrucât Regatul Unit produce anual peste 14 milioane de tone.

Cât despre celelalte state afectate de secetă, producția Franței a scăzut de la prognoza din mai cu 0,3 milioane de tone, Spania cu 0,2 milioane de tone, iar Ucraina, ca și România, cu 0,1 milioane de tone.

Producția Germaniei a fost revizuită însă în sus, cu 0,3 milioane de tone, până la 22,4 milioane de tone.

Suprafața recoltată de pe teritoriul european este estimată la 24,1 milioane de hectare, neschimbată față de luna trecută, dar în scădere cu 0,1 milioane de hectare  față de anul trecut, dar în creștere cu 0,2 milioane de hectare față de media ultimilor cinci ani. Randamentul este estimat la 5,65 de tone la hectar (t/ha), cu 1% mai puțin decât anul trecut.

„În condițiile în care domină condițiile calde, grâul se dezvoltă cu aproximativ o săptămână mai devreme decât în mod normal în majoritatea regiunilor din Europa. Cu toate acestea, umiditatea solului este limitată în mare parte din Europa”, se mai arată în raportul USDA.

Sursa: Comisia Europeană

Producția mondială, afectată de vreme și războiul din Ucraina

În ceea ce privește situația la nivel mondial, USDA a revizuit, de asemenea, în minus producția, de la 774,8 milioane de tone la 773,4 milioane de tone (minus 1,4 milioane de tone). Scăderea este semnificativă și față de anul comercial 2021/2022 când s-au produs aproximativ 779 de milioane de tone.

China și India rămân cei mai mari producători mondiali, cu producții de 135 de  milioane de tone (minus 1,9 milioane de tone față de 2021/2022) și respectiv 106 milioane de tone (minus 3,6 milioane de tone mai puțin decât în 2021/2022). Sunt urmate de Rusia care va atinge anul acesta producții record, estimate la 81 de milioane de tone (fără producțiile din Crimeea, zonă controlată de ruși), cu 5,8 milioane de tone peste nivelul din acest an comercial.

Pentru Ucraina, USDA a estimat ca și în mai o producție de 21,5 de milioane de tone, cu 11,5 milioane de tine mai puțin decât în acest an comercial.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...