Ultima prognoză privind producția de cereale de anul acesta. Fermierii ar putea obține 22-23 de milioane de tone

Producția de cereale a României din anul comercial 2023/24 are toate șansele să fie mai bună decât cea de anul trecut, urmare a suprafețelor și randamentelor îmbunătățite, arată ultima prognoza a Departamentului pentru Agricultură al USDA. Calitatea ar putea fi afectată mai ales în cazul producțiilor din vestul țării.
Alina Stanciu - Dum, 06 aug. 2023, 14:07
Ultima prognoză privind producția de cereale de anul acesta. Fermierii ar putea obține 22-23 de milioane de tone

În România și în Bulgaria, temperaturile sub medie de la sfârșitul primăverii au încetinit etapele finale de dezvoltare a culturulor de iarnă și au întârziat însămânzările de primăvară, în timp ce numeroase suprafețe au fost afectate de furtuni sau de ploi abundente, evenimente ce au impactat egativ culturile, arată ultima prognoză a Departamentului pentru Agricultură al SUA.

În plus, fermierii au folosit mai puțini fertilizanți și incidența dăunătorilor a fost mare, ceea ce va afecta calitatea producției, în special în zonele vestice ale acestor două țări.

România va rămâne însă, conform prognozelor, al patrulea cel mai mare producător de cereale din UE, după Franța, Germania, Polonia, cu o producție totală estimată la aproximativ 22-23 de milioane de tone. În 2022, producţia totală de cereale boabe pentru consum şi să­mânţă a fost de 19,18 mi­lioane de tone.

La nivelul UE, pentru anul 2023/24, producția totală de cereale va depăși cu puțin recolta de anul trecut și se va ridica la 270,8 milioane de tone. Perspectivele inițial optimiste au fost parțial anulate de condițiile meteorologice neuniforme. Creșterea producției este atribuită exclusiv așteptărilor de îmbunătățire a randamentelor, deoarece toate cerealele s-au cultiva pe suprafețe mai reduse.

În ceea ce privește grâul, USDA estimează pentru principalele țări producătoare din UE, și anume Franța, Germania, România, Bulgaria și Ungaria, randamente medii, dar semnificativ mai mari decât cele obținute în anul comercial 2022/23.

„Cu toate acestea, o anumită lipsă de precipitații în perioada semănatului în România a redus ușor potențialul de randament”.

În ceea ce privește întreaga producție a UE, analiștii USDA așteaptă o redresare față de nivelurile de anul trecut când s-au produs 134,1 milioane de tone. Producția este estimată acum la 134,6 milioane de tone în anul de producție 2023/24, față de 138 milioane de tone cât se estimase inițial. În majoritatea țărilor producătoare de grâu din UE, vremea a fost favorabilă cultivării grâului, cu excepția notabilă a Spaniei, unde seceta extremă a redus randamentele

Producția de porumb

Producția de porumb a UE pentru anul de recoltă 2023/24 este estimată la 60 de milioane de tone, în scădere față de estimarea anterioară, din cauza randamentului și a suprafeței mai mici decât se anticipase. Suprafața a fost revizuită în scădere față de previziunile de primăvară în Spania, Franța, România, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Austria și Italia.

„În România, umiditatea solului a fost adecvată în vestul țării, dar nesatisfăcătoare în est, ceea ce, combinat cu o suprafață plantată mai mică decât se anticipa, a determinat o revizuire în scădere a estimărilor privind recolta de porumb”.

 

Te-ar mai putea interesa și
SoftOne lansează Shopranos, o nouă platforma eCommerce B2B, în România
SoftOne lansează Shopranos, o nouă platforma eCommerce B2B, în România
SoftOne România, parte din SoftOne Group, lider în furnizarea de soluții business software în Grecia și Europa de Sud-Est lansează Shopranos, o nouă platformă eCommerce B2B pe piața din......
Noul Chat GPT-4o, semnal important în piață pentru investitori. De ce aceștia nu trebuie să rămână în urmă?
Noul Chat GPT-4o, semnal important în piață pentru investitori. De ce aceștia nu trebuie să rămână în urmă?
După ce OpenAI a prezentat cel mai recent model al său, Chat GPT-4o, care pare a fi unul ce schimbă regulile jocului în ...
DAN AIR lansează din această iarnă zboruri directe din Bacău către Paris și Dortmund
DAN AIR lansează din această iarnă zboruri directe din Bacău către Paris și Dortmund
Oeratorul aerian DAN AIR a anunțat astăzi că a lansat oficial orarul de iarnă al zborurilor sale în care a introdus ...
Până la 2 trilioane de dolari sunt spălați anual la nivel global. Stadiul acțiunilor de prevenire, detectare și limitare a criminalității financiare la nivel internațional. Care sunt riscurile emergente?
Până la 2 trilioane de dolari sunt spălați anual la nivel global. Stadiul acțiunilor de prevenire, detectare și limitare ...
Crizele recente au produs schimbări profunde în toate aspectele mediului de afaceri, iar nevoia de viteză și flexibilitate ...