Ultima şansă de a lua dividendele mari ale vedetelor Bursei

Azi este ultima zi în care mai este posibilă achiziţia de acţiuni care dau dreptul la dividende în valoare de peste 758 de milioane de lei, promise de câteva dintre vedetele Bursei din Bucureşti. Dividendele acestora se mai pot „cumpăra" la randamente atractive.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 mai 2013, 21:20
Ultima şansă de a lua dividendele mari ale vedetelor Bursei

Azi este data cu dividend, sau ultima zi în care se mai pot cumpăra acţiunile Fondului Proprietatea (FP), ale SIF Muntenia (SIF4),  SIF Oltenia (SIF5), ale Bursei de Valori Bucureşti SA (BVB) înseşi.

Alte trei cunoscute companii de pe piaţa administrată de BVB se mai pot cumpăra cu dividend cu tot doar azi, astfel încât, după perioada de decontare şi transfer de proprietate de trei zile lucrătoare, investitorul să figureze printre acţionari la data de înregistrare care dă dreptul la dividende (15 mai).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) se pot cumpăra azi la un randament de circa 6% (dacă preţul nu se va schimba prea mult faţă de ieri).

Randamentul dividendului FP (raportul dintre valoarea dividendului şi preţul acţiunii) este superior dobânzii la depozitele bancare. FP  va da dividende de peste 538 de milioane de lei, sau de 0,04089 lei / acţiune, potrivit statisticilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Ieri FP se vindea cu 0,662 lei/acţiune.

Un randament al dividendului foarte mare, de peste 18%, oferă acţiunea SIF Muntenia (SIF4). Preţul SIF4 deja a crescut ieri cu 1,37%, până la 0,74 lei / acţiune. Dividendul brut al SIF4 este de 0,134 lei/acţiune.

SIF Oltenia (SIF5) are încă un randament al dividendului mare, de 9,6%. Acţiunile operatorului de piaţă BVB, ca şi cele ale producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD) au, de asemeni, randamente de 6%. Diferenţa este că, în vreme ce acţiunile bursei sunt lichide, relativ uşor de găsit şi de vândut, cele ale Zentiva sunt mult mai puţin lichide.

Acţiuni puţin lichide, dar care au un randament mult mai mare, de 10%, sunt cele ale producătoarei de echipamente de infrastructură feroviară Voestalpine VAE APCAROM (APC).

Acţiunile producătorului de bere sucevean Bermas (BRM) şi ale celui de maşini agricole Mecanica Ceahlău (MECF) sunt de asemeni puţin lichide. Randmanetul BRM este de 5,8%, iar cel al MECF de 4,3%, sub dobânda bancară.

De altfel Mecanica Ceahlău nici nu a fost sub presiunea acţionarilor de a da dividende mari. Va distribui dividende de doar 19% din profit, în vreme ce Fondul Proprietatea şi BVB îşi dau aproape tot profitul în dividende (95%, respectiv 96%). SIF-urile şi Bermas, care este controlată de directori şi salariaţi nu sunt departe, cu rate de distribuţie de 83 – 85%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...