Un act CNVM exploziv. Ultima zi în care mai poate fi schimbată soarta pieţei RASDAQ a Bursei

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) acuză Autoritatea pieţei (CNVM) că încearcă să impună o instrucţiune grăbită, privind soarta a peste 1000 de companii tranzacţionate pe piaţa RASDAQ a Bursei din Bucureşti. Proiectul de instrucţiune prevede desfiinţarea pieţei RASDAQ şi transferul tuturor acţiunilor de pe aceasta,  pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS, administrat de Bursă. Instrucţiunea va arunca în aer portofoliile fondurilor de investiţii.
Adrian N. Ionescu - mar, 03 apr. 2012, 08:52
Un act CNVM exploziv. Ultima zi în care mai poate fi schimbată soarta pieţei RASDAQ a Bursei

Potrivit legii, portofoliile fondurilor de investiţii (inclusiv ale SIF-urilor şi Fonduluii Proprietatea) se evaluează conform preţului de piaţă, pentru acţiunile listate la bursă. Dar listarea propriu-zisă este doar cea pe piaţa reglementată a bursei, iîn timp ce statutul pieţei Rasdaq a rămas neclarificat de ani de zile, CNVM acceptând totuşi să o asimileze cu o piaţă reglementată doar în scopul evaluării portofoliilor.

 Unul din reproşurile investitorilor se referă chiar la această situaţie, care consideră că instrucţiunea produce destabilizarea pieţei.

CNVM nu poate schimba precipitat şi fundamental condiţiile în care investitorii şi-au plasat disponibilităţile, după cum nu poate ignora, ca autoritate a pieţei de capital, expunerile SIF-urilor, ale organismelor de plasament colectiv şi ale altor investitori în valori mobiliare“ de pe Rasdaq, spune un comunicat al AIPC.

Instrucţiunea CNVM mai prevede că transferul se va realiza în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. Proiectul a fost emis joi 29 martie şi obervaţiile mai pot fi făcute doar până azi.

„Termenul de 3 aprilie 2012 impus de CNVM (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare) pentru transmiterea unor propuneri şi observaţii pe marginea proiectului este mult prea scurt faţă de implicaţiile actului normativ“, spune un comunicat al AIPC

Mai mult, investitorii acuză CNVM că „provoacă mai multă confuzie în rândul investitorilor, întrucât nu lămureşte o serie de chestiuni importante pentru piaţa de capital“.

Decizia privind desfiinţarea pieţei Rasdaq vine să termine brusc câţiva ani de dezbateri privind soarta pieţei, în urma unui verdict a Curţii Europene de Justiţie. Aceasta a interpretat că Rasdaq nu este o piaţă reglementată, pentru a aprecia insjuteţea verdictelor instanţelor româneşti privind o presupusă încălcarfe a legi de către brokeri.

Clarificarea statutului pieţei Rasdaq la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este „cea mai urgentă“ dintre problemele pe care Gabrielea Anghelache, preşedintele în exerciţiu al CNVM, îşi doreşte să le rezolve,  potrivit declaraţiei sale pentru ECONOMICA.NET de acum 10 zile.

Pe piaţa Rasdaq au mai rămas înregistrate acţiunile a peste 1.140 de companii, dintre cele câteva mii aduse pe piaţă prin proceul de privatizare în masă,  pentru care piaţa a fost special concepută.

 Valoarea de piaţă a companiilor Rasdaq depăşeşte 9,9 miliarde  de lei, dar aceasta este asigurată mai ales de circa 100 de companii, care au atras cu adevărat atenţia investitorilor. Unii analişti mergând cu numărătoarea până la 400. Potrivit reglementărilor legale din România dar şi din UE, companiile trebuie să satisfacă anumite condiţii de profit şi cifră de afaceri pentru a fi listate pe o piaţă bursieră reglementată.

 

Graba CNVM

…nu este însă pe placul AIPC, pentru că, în primul rând, statutul Pietei RASDAQ „nu este clarificat prin instructiune, desi, aparent, piaţa RASDAQ pare desfiinţată implicit“, prin mutarea tuturor acţiunilor pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de BVB.

„În al doilea rând, AIPC apreciază că mutarea acţiunilor de pe Piata RASDAQ pe o altă piaţă printr-o instrucţiune a autorităţii de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital nu este compatibilă nici cu legislaţia comunitară şi nici macar cu Codul Bursei de Valori Bucuresti“.

Printre ideile vehiculate până acum privind transformarea pieţei Rasdaq a figurat şi aceea a unui termen limită până la care acţionarii să se pronunţe privind transferul pe piaţa reglementată (principală) a BVB, cu o perioadă de graţie privind îndeplinirea rigorilor acesteia.

„În al treilea rând, proiectul de instrucţiune menţionează că acţiunile pot fi ulterior retrase de la tranzacţionare de pe sistemul alternativ „exclusiv prin ofertă publică de cumpărare sau în conformitate cu reglementarile emise de CNVM”.

AIPC consideră că redactarea instrucţiunii „introduce o necunoscută incompatibilă cu protecţia investitorilor“ şi apreciază că „retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor nu se poate face în absenţa unor norme speciale, clare şi certe, care să ofere o protecţie adecvată investitorilor care au investit în acţiunile tranzacţionate pe Piaţa RASDAQ“.


Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...