Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde preocupărilor legate de legea de „protecţie a suveranităţii naţionale”

Comisia Europeană a informat joi că a dat un termen de două luni Ungariei pentru ca aceasta să răspundă preocupărilor Bruxellesului legate de legea privind 'protecţia suveranităţii naţionale', în caz contrar cazul putând fi deferit Curţii de Justiţie a UE, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 23 mai 2024, 15:43
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde preocupărilor legate de legea de

Comisia a deschis în februarie o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu legea privind ‘protecţia suveranităţii naţionale’, adoptată în decembrie, despre care Bruxellesul spune că încalcă valorile democratice şi drepturile fundamentale din UE, scrie Agerpres.

Executivul UE afirmă că răspunsul dat de Ungaria la nota sa oficială din februarie nu i-a atenuat îngrijorările.

Comisia mai precizează că a trimis acum o aşa-numită ‘opinie motivată’, o cerere oficială de conformare cu legislaţia UE şi care dă Ungariei un termen de două luni pentru a reacţiona şi a lua măsurile necesare.

Dacă Ungaria nu se va conforma, Comisia poate trimite cazul la Curtea de Justiţie a UE.

Legea adoptată în decembrie anul trecut prevede înfiinţarea unei autorităţi de supraveghere pentru prevenirea imixtiunilor în procesul electoral.

Oficiul independent de protecţie a suveranităţii va putea ancheta ‘atacurile ilegale’ la adresa suveranităţii naţionale, inclusiv activităţile organizaţiilor finanţate din străinătate, iar rezultatele ar putea duce la deschiderea unor anchete judiciare.

Finanţarea externă interzisă pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri ar putea fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare.

Partidul de guvernământ, FIDESZ, afirmă că legea este necesară pentru protecţia împotriva amestecului politic din străinătate.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Turciei: Rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul anului
Preşedintele Turciei: Rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul anului
 Programul economic al Turciei aduce roade în sectoarele producţiei, ocupării forţei de muncă şi exporturilor, iar rata inflaţiei va scădea sub 10%, a declarat preşedintele Tayyip Erdogan,......
IGPF: Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie – certificatul de naştere nu reprezintă document de călătorie!
IGPF: Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie – certificatul de naştere nu reprezintă document ...
Poliţia de Frontieră Română atrage atenţia cu privire la condiţiile privind călătoria minorilor în străinătate, ...
Inundaţiile lovesc sudul Chinei. Temperaturile ridicate afectează celelalte regiuni
Inundaţiile lovesc sudul Chinei. Temperaturile ridicate afectează celelalte regiuni
Centrul meteorologic naţional din China a emis duminică o alertă pentru temperaturi ridicate pentru mai multe regiuni, ...
Importurile de gaze au crescut cu 13%, în primele patru luni din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,1%
Importurile de gaze au crescut cu 13%, în primele patru luni din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,1%
România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent ...