UPDATE Ultimele pariuri pe preţul Transelectrica. Guvernul îl discută chiar azi

Propunerea de preţ pentru oferta publică de vânzare a acţiunilor statului la Transeelctrica este acum în discuţia Guvernului. Investitorii şi brokerii îşi plasează ultimele pariuri privind preţul la care se va derula oferta între 14 şi 20 de lei / acţiune, dar deocamdată cel mai probabil preţ de pornire a mecanismului de licitare este de 15,35 lei/acţiune.
Adrian N. Ionescu - mar, 13 mart. 2012, 09:20
UPDATE Ultimele pariuri pe preţul Transelectrica. Guvernul îl discută chiar azi

Cel mai echilibrat pariu propune un discount de 15% faţă de preţul de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) al acţiunilor Transelectrica (simbol bursier TEL), ceea ce ar însemna un preţ minim de 14,5 lei/ acţiune de la care ar urma să funcţioneze mecanismul de adjudecare.

Acest pariu este făcut de un profesionist din apropierea consorţiului de intermediere, format din Banca Comercială Română (BCR), şi casele de brokeraj Intercapital Invest şi Swiss Capital şi nu este exclus ca să se apropie de propunerea pe care consorţiul va face Guvernului.

„Nu cred că Guvernul va accepta un discount mai mare de 10 % faţă de preţul de piaţă“, a mai adăugat sursa citată. Ceea ce ar însemna ca preţul final al ofertei să se formeze începând de la 15,35 lei / acţiune. Mai multe detalii despre mecanismul ofertei vom afla mâine dimineaţă, dar ştim deja că mecanismul presupune un preţ minim şi unul maxim.

Un alt analist din aceeaşi zonă crede că pragul de 16 lei /acţiune este foarte important, mai ales că oferta iniţială, prin care Trasnelectrica a ajuns la bursă, s-a derulat la 16,8 lei/titlu.

„Noi credem că un preţ atractiv pentru TEL ar fi în jur de 15 lei/ acţiune“, spune Vlad Nistor, analistul firmei de administrare a invetiţiilor BT Asset Management.

„După eşecul ofertei cu acţiuni Petrom de astă vară, Statul nu este în poziţia să formuleze un preţ rezonabil, aşa că estimările de pe piaţă de discount între 10 şi 20% faţă de preţul la bursă, rămân valabile. Probabil că un preţ de circa 16% nu ar fi exagerat, din orice direcţie ar fi cercetat“, crede Dumitru Beze, un investitor care este şi directorul Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.

De altfel, nu crede altceva nici directorul de tranzacţii al unei case de brokeraj care face parte dintr-un grup bancar. „Nu cred că Guvernul va cere sub 16 lei / acţiune. Piaţa ar putea oferi 16“, spune sursa citată.

Pragul de 16 lei/ acţiune pare să fie foarte important pentru investitori. „Cred că intervalul (dintre preţul minimşi cel maxim din prospectul de oferttă, n.r.) ar putea fi între  15 şi 17,5 lei / acţiune. Piaţa ar putea oferi 16, sau chiar maimult dacă mediul internaţional rămâne favorabil, ceea ce este de discutat“, a declarat Claudicu Cazacu, analistul firmei de brokeraj XTB.

„Transelectrica este un monopol de stat, cu un management neperformant. Nu se poate cere prea mult pe acţiunile sale“, adaugă Dumitru Beze, enunţând o percepţie larg răspândită pe piaţă, inclusiv de reprezentanţi ai administratorilor de mari fonduri de investiţii.

Pe de altă parte, „eşecul ofertei Petrom s-a datorat în primul rând faptului ca aceasta companie are deja un acţionar majoritar, OMV, şi atâta timp cât nu s-a ajuns la o înţelegere cu acesta, un minoritar aflat „la mâna OMV“ nu ar plati un pret prea mare“, crede consultantul Corneliu Stanciu.

În schimb, la TEL nu există un acţionar cu poziţie de control în afara celui majoritar care este statul. Acest al doilea acţionar important „se va forma, iar pentru asta trebuie să plăteasca preţul. Eu aş cere dublu faţă de cât se vehiculează“, a declarat Corneliu Stanciu.

„Am indicat un preţ convenabil de 14,5 – 15,5 lei / acţiune, dar nu o să cumpăr. Trasnelectrica nu oferă perspectiva unor profituri mari şi nici siguranţa lor. Acolo nu există strategii de apărare împotriva riscului valutar, pentru că este companie de stat şi le e frică să nu fie traşi la răspundere absurd“, ne-a mărturisit administratorul unui mare fond de investiţii de pe piaţa românească.

Guvernul  vrea să vândă un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica printr-o ofertă secundară derulată pe bursă, care ar urma să înceapă poate chiar în această săptămână, după ce azi,  Guvernul va aproba preţurile minim şi maxim şi iar Autoritatea  pieţei de capital (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, CNVM) va aviza oferta, care se află deja aici, dar fără preţuri.

Articolul este în curs de completare

 

Te-ar mai putea interesa și
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ale acestei ţări din Asia Centrală, care au justificat-o prin necesitatea......
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...