Umbrărescu ar putea construi primii kilometri de autostradă din Moldova, după ce şi turcii au fost eliminaţi din cursa pentru Centura Bacău

Constructorul român Dorin Umbrărescu are şanse tot mai mari să câştige contractul pentru primii kilometri de autostradă din Moldova, după ce şi turcii au fost eliminaţi din cadrul licitaţiei pentru Centura Bacău. Ei au depus însă contestaţie iar procedura s-a prelungit până la jumătatea lunii viitoare.
Anemona Andone - mar, 24 iul. 2018, 19:00
Umbrărescu ar putea construi primii kilometri de autostradă din Moldova, după ce şi turcii au fost eliminaţi din cursa pentru Centura Bacău

Turcii de la IC Ictas Insaat Sanayi Ve Tickaret AS au depus marţi, 24 iulie, contestaţie la licitaţia pentru proiectarea şi construirea Centurii Bacău, după ce şi oferta lor a fost respinsă. Constructorul turc contestă decizia prin care oferta sa a fost declarată neconformă şi solicită reevaluarea acesteia.

Informaţii privind contestaţia apar atât în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), precum şi pe portalul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Tot în SEAP se arată şi că procedura se prelungeşte până pe 14 august.

Conform documentului publicat în SEAP, turcii au fost eliminaţi din cauză că oferta lor tehnică nu era corelată cu cea financiară. Anterior transmiterii deciziei de respingere a ofertei, constructorului turc i s-a cerut să justifice „preţul considerat neobişnuit de scăzut pentru anumite elemente din Graficul de plăţi”.

Contactată pentru detalii, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu a prezentat aceste informaţii. Potrivit purtătorului de cuvânt Alin Şerbănescu, Comisia care se ocupă de licitaţie susţine că este ilegal să furnizeze informaţii, atât timp cât procedura este încă în derulare.

Economica.net a relatat săptămâna trecută că Dorin Umbrărescu şi turcii mai rămăseseră în cursa pentru Centura Bacău, după eşecul celorlalţi doi participanţi în contestarea licitaţiei, potrivit datelor publice de la acel moment.

Obiectul contractului pentru Centura Bacău este proiectarea și execuția lucrărilor de construire a 30,8 km de drum nou la standarde europene, din care 16,269 km la profil de autostradă.

Valoarea estimată a contractului este de 773,65 milioane de lei fără TVA, iar durata acestuia este de minim 96 de luni și include: 6 luni perioada de proiectare, 30 luni perioada de execuție a lucrărilor și minim 60 de luni perioada de garanție (ce poate crește la 84 de luni, în funcție de perioada de garanție ofertantă în cadrul factorilor de evaluare).

Centura Bacău, care include primii kilometri de autostradă din Moldova, ar fi al treilea proiect nou de la Drumuri ce ar putea fi câştigat de către constructorul român, după lotul 3 din Autostrada de Centură Bucureşti Sud şi tronsonul 2 din Drumul Expres Craiova – Piteşti.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...