Un acord de cooperare în domeniul energetic ar putea fi semnat între România şi Muntenegru, în perioada următoare

Economica.net
23 03. 2015
muntenegru__romania_70234900

Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit vineri 20 martie, cu Aleksandar Andrija Pejovic, negociator-şef al Muntenegru pentru aderare la Uniunea Europeană, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al acestei ţări.

‘Demnitarul muntenegrean a prezentat stadiul negocierilor ţării sale în procesul de aderare la Uniunea Europeană, cu accent pe abordarea capitolului energie, solicitând informaţii cu privire la experienţa României în ce priveşte cooperarea în domeniul energetic cu celelalte state membre ale Uniunii Europene’, se arată în comunicat.

Totodată, ministrul Andrei Gerea a expus principalele aspecte ale politicii energetice româneşti, experienţele pozitive, dar şi aspectele mai puţin reuşite apărute în dezvoltarea unor programe, preocupările Guvernului României pentru asigurarea securităţii energetice, precum şi cooperarea atât în plan regional cât şi comunitar în acest domeniu atât de important pentru dezvoltarea economică.

‘Cei doi interlocutori au abordat şi aspecte privind posibilităţile de cooperare bilaterală în domeniu energetic, identificându-se posibilităţi de participare a companiilor româneşti la proiecte de investiţii hidroenergetice, principala sursă de energie a acestei ţări. Totodată, s-a apreciat că în perioada următoare s-ar putea semna un acord interministerial privind cooperarea în domeniul energetic între cele două ţări’, se menţionează în comunicat.

La întâlnire au fost prezenţi ambasadorul României în Muntenegru, Ferdinand Nagy, şi Milan Begovic, ambasadorul Muntenegru în România.

Tot vineri, Ministrul Energiei, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit cu E.S. Xu Feihong, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România.

Întrevederea a prilejuit trecerea în revistă a acţiunilor de cooperare economică româno-chineze în domeniul energiei care, în opinia celor doi interlocutori, oferă proiecte importante şi de valoare ridicată companiilor interesate din cele două ţări.