1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti 21 º

Companii

Un acord de îngheţare a producţiei de petrol va avea un impact limitat asupra pieţei - IEA

Un acord de îngheţare a producţiei de petrol, la reuniunea de duminică de la Doha, va avea un impact limitat asupra ofertei globale de ţiţei, iar piaţa nu se va reechilibra înainte de 2017, a apreciat joi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) în ultimul său raport lunar, transmite Reuters.

14 apr, 2016 | Agerpres

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi non-OPEC, inclusiv Rusia şi Arabia Saudită, primii doi producători mondiali de petrol, se vor reuni duminică la Doha în încercarea de a îngheţa producţia la nivelul din luna ianuarie. Un eventual acord ar fi prima încercare de coordonare a producţiei în ultimii 15 ani între OPEC şi producătorii din afara cartelului.

'Dacă se va ajunge la un acord cu privire la îngheţarea, în loc de reducerea, producţiei, impactul asupra livrărilor fizice de petrol va fi limitat. În condiţiile în care producţia Arabiei Saudite şi Rusiei se află deja la un nivel record...orice acord convenit nu va afecta în mod semnificativ balanţa globală dintre ofertă şi cerere în prima jumătate a lui 2016', susţin reprezentanţii IEA.

Preţul barilului de petrol a scăzut începând de la mijlocul lui 2014, ajungând la un minim de 27 de dolari, de la un vârf de 115 dolari, în principal din cauza creşterii livrărilor de petrol ale OPEC şi SUA. Preţurile şi-au mai revenit în ultimele săptămâni, ajungând la 40 de dolari, pe fondul speculaţiilor privind o posibilă coordonare a producţiei între Rusia şi Arabia Saudită.

În ultimul său raport lunar, IEA şi-a redus estimările potrivit cărora în 2016, comparativ cu 2015, cererea mondială de petrol ar urma să crească cu aproximativ 1,16 milioane barili pe zi, după ce în 2015, comparativ cu 2014, a crescut cu 1,8 milioane barili pe zi. Potrivit IEA creşterea cererii a încetinit în China, SUA şi cea mai mare parte a Europei, iar agenţia susţine că India ar putea înlocui China 'drept principalul motor al creşterii cererii mondiale'.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO