Un avion Airbus al Germanwings s-a prăbuşit cu 144 de pasageri, în sudul Franţei. Nu există supravieţuitori – UPDATE

Un avion de linie Airbus A320 al companiei Germanwings s-a prăbuşit în sudul Franţei cu 144 de pasageri şi şase membri ai echipajului la bord. Nu există supravieţuitori, potrivit autorităţilor.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 10:52
Un avion Airbus al Germanwings s-a prăbuşit cu 144 de pasageri, în sudul Franţei. Nu există supravieţuitori - UPDATE

Avionul decolase de la Barcelona (Spania) şi se deplasa către Dusseldorf (Germania). Accidentul s-a produs între localităţile Digne-les-Bains şi Barcelonnette din Alpii francezi, în regiunea în regiunea Prads Haute Bleone.

Autorităţile germane au confirmat prăbuşirea avionului.

La ora locală 10.47 piloţii ar fi trimis un semnal de ajutor, iar la 11.20 avionul a dispărut de pe radare. 

„Avionul care s-a prăbuşit avea o vechime de peste 24 de ani şi a fost folosit anterior de Lufthansa. Aparatul a fost dat în folosinţă în noiembrie 1990. În flota Germanwings se numără alte 14  avioane A320 şi 43 de modele A319. Preşedintele francez, Francois Holland a declarat acum câteva momente că cel mai probabil nu există supravieţuitori, iar cei mai mulţi dintre ei erau germani.

Compania Airbus a declarat pe Twitter că a luat la cunoştinţă rapoartele mass-media. „Toate eforturile se îndreaptă acum către evaluarea situaţiei. Vom reveni cu mai multe informaţii imediat ce acestea vor fi disponibile.”

Compania Germanwings zboară şi în România

Germanwings este divizia de low-cost a grupului Lufthansa, a doua cea mai mare companie din Europa, din care mai fac parte şi operatorii aerieni Swiss şi Austrian Airlines.

Germanwings a intrat în reorganizarea activităţii în ultimul an, asta după ce anul trecut, Lufthansa a stabilit anul 2015 ca termen pentru ca divizia low-cost să treacă pe profit. În caz contrar, Germanwings ar urma să fie vândută unui rival low-cost.

Anul trecut Germanwings a reînceput zborurile pe ruta Bucureşti-Dusseldorf, după ce a renunţat la zborurile spre Berlin, Stuttgard şi Koln.

 

Airbus a lansat propria investigaţie în cazul prăbuşirii avionului său de tip Airbus A320 în sudul Franţei. O celulă de criză a fost creată ad-hoc la sediul său din Toulouse care va aduna toate informaţiile despre avionul implicat în această tragedie.

Pentru Franţa acesta este primul accident aerian major din ultimii 15 ani. Ultima tragedie de acest fel s-a produs în iulie 2000, când într-o suburbie a Parisului s-a prăbuşit un avion supersonic Concorde, aparţinând companiei Air France. La decolare, aparatul de zbor s-a prăbuşit deasupra unui hotel situat în apropiere, făcând 203 morţi.

Acţiunile Airbus şi Lufthansa scad puternic la bursă

La bursa de la Paris, acţiunile Airbus au scăzut cu 2%, la 58,79 euro, în timp ce titlurile Lufthansa înregistrau un declin de 3,74%, la 13,26 euro, la Frankfurt. Săptămâna trecută, acţiunile companiei germane Lufthansa au fost afectate de greva piloţilor, care a afectat aproximativ 220.000 de pasageri.

45 de victime ar fi spanioli. Nemţi şi turci, printre pasageri

Un număr de 45 de persoane care se aflau la bordul avionului operatorului low-cost Germanwings ce s-a prăbuşit marţi în sudul Franţei aveau nume de familie spaniole, a declarat un purtător de cuvânt al vicepremierului spaniol Soraya Saenz de Santamaria, relatează Reuters.

‘Vicepremierul a anunţat că 45 de persoane aflate la bordul avionului aveau nume de familie spaniole’, a precizat purtătorul de cuvânt.

Printre victimele accidentului aviatic produs marţi în sud-estul Franţei sunt persoane de origine germană, spaniolă şi turcă, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, potrivit AFP.

‘Printre victime sunt spanioli, (…), victime de alte naţionalităţi, în special germani şi turci. Se pare că nu există francezi printre victime, dar nu avem o certitudine totală’, a afirmat Hollande după ce a avut o scurtă întrevedere cu regele Spaniei, Felipe al VI-lea, care şi-a anulat vizita pe care tocmai o începuse în Franţa ca urmare a catastrofei aviatice.

Pe de altă parte, Şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy s-a declarat ‘consternat’ marţi de accidentul din Alpii francezi al avionului Airbus A320 aparţinând companiei germane Germanwings, ce efectua cursa Barcelona-Düsseldorf, şi l-a calificat drept o ‘tragedie’.

‘Sunt consternat de accidentul aerian din Alpi. Este o tragedie’, a scris Mariano Rajoy pe contul său de Twitter. ‘Cooperăm cu autorităţile franceze şi germane în cadrul anchetei’ privind acest accident în care niciunul dintre pasageri nu a supravieţuit, potrivit autorităţilor franceze.

Ştirea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...