Un Aktor-cheie în telenovela autostrăzilor întârziate

Unul dintre cei mai controversaţi contructori străini câştigă contracte majore, deşi recordul său în materie de execuţii în marile lucrări publice arată groaznic. Statul premiază, însă, în mod ciudat grupul Aktor, ultima oară în defavoarea unui constructor român.
Cătălin Popa - mie, 06 feb. 2019, 13:41
Un Aktor-cheie în telenovela autostrăzilor întârziate

Știrea că grecii de Aktor au fost declarat, recent, câştigători ai contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului 3 din Autostrada de Centură Bucureşti Sud a șocat comunitatea locală din domeniul infrastructurii. Contractul de 180 de milioane de euro pentru 18 kilometri, care ar trebui să fie proiectați și finalizați în 3 ani și jumătate, a fost acordat tocmai firmei care a înregistrat cele mai mari întârzieri și probleme majore la toate marile proiecte recente derulate în țară. În orice stat normal din lume, după ce ai finalizat cu asemenea greutate contracte de anvergură, a te înscrie la o altă licitație ar fi un gest dacă nu sinucigaș, cu siguranță inutil – iar rezultatul previzibil. La noi, însă, beneficiarul, Compania de Autostrăzi, nu numai că nu penalizează în vreun fel lipsa de performanță, ba pare, dimpotrivă că o premiază.

Concret, grecii administrează lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între Aiud și Alba Iulia Nord, lucrare începută în martie 2015 și ajunsă la 49% grad de execuție în ianuarie 2019. Dacă împărțim cele două cifre, rezultă un avans mediu de 1.04% pe lună, dar anul trecut, de exemplu, potrivit calculelor celui mai important ONG de profil, Pro Infrastructura, avansul pe fiecare luna a oscilat între 0.27 si 0.62%, care arată bătaia de joc pe care o practică grecii pe bani buni: 120 de milioane de euro pentru 24 de kilometri! Jocul dintre constructor și beneficiar a semănat permanent cu o telenovelă, termenele fiind mutate în fiecare episod, la fel cum se jongla cu infiltrații, lucrări suplimentare, probleme cu plățile și subontractorii; astfel, termenul de finalizare din contract era octombrie 2016, decalat pentru aprilie 2018, mutat acum de șeful CNAIR la finele lui 2019, însă demolat chiar de propriul consultant angajat de Compania de Autostrăzi.

Relevant este că inginerul cu pricina este chiar grec, dar asta nu l-a împiedicat să susțină public că, având în vedere modul în care se mișcă Aktor, termenul cel mai fezabil ar fi anul 2020 – și asta în cel mai bun caz, adciă am putea să ne așteptăm și la 2021! Mai mult, inginerul Dimitrakopoulos spune că „am sfătuit beneficiarul să solicite un plan clar de plăți către prestatori, furnizori și un plan de sosire a utilajelor, până în februarie, să fie clar că se mișcă lucrurile și antreprenorul face ceea ce spune. Aceste demersuri ar arăta o bunăvoință din partea antreprenorului având în vedere termenul asumat”. Omul este în mod clar un profesionist uitând de orgoliul national sau de alte considerente emoționale în analiza sa dură ca taietura unui bisturiu. Iar presa locală este plină de referințe despre șirul de procese aflate pe rolul Curții de Apel Alba-Iulia, pentru neplata facturilor către furnizorii Aktor, cu constituire de sechestre asiguratorii, salarii întârziate și alte diferende legate de subcontractori.

Cealaltă odisee în care a fost implicate Aktor, care a îmbrăcat forma unei adevărate tragedii grecești, poartă numele Autostrăzii Urbane, adică porțiunea celor 3,3 kilometri de la intrarea în Capitală a Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti. Aceasta a fost deschisă traficului la finele lui 2018, cu circa un an mai târziu faţă de termenul contractual iniţial (noiembrie 2017), după ce ministrul transporturilor de la acea vreme, Lucian Șova și primarul Capitalei au început să patruleze săptămânal. În disperare de cauză, după ce și deschiderea simbolică a “ciotului” pe 1 decembrie a fost ratată cu brio, au apelat la alt constructor, Straco, care a și turnat covorul asfaltic, iar circulația a fost inaugurată haotic, vineri seara, la ora 19.00, pe 14 decembrie, dar lucrările erau departe de a fi terminate, două indicatoare de sens fiind fixate cu… borduri. Pentru această măreață realizare, numită de presă ”3 kilometri în 3 ani”, Aktor a primit aproape 30 de milioane de euro pentru un total de 6,5 kilometri începuți în 2014.

Interesant este că, la doar câteva zile de la inaugurare, pe toate canalele media au început să ruleze spoturi de promovare a grupului Aktor, care vorbea despre marile succese ale constructorului grec în România. E drept, la nivel de contracte semnate, grecii stau foarte bine, pentru că ei fac parte și din consorțiul RailWorks, în asociere cu Alstom și Arcada Galați, care a câștigat contractul de execuție a tronsonului de cale ferate 2C:Y Ilteu-Gurasada, peste 325 de milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea a 22,5 de kilometri. Semnat în decembrie 2017, nu e clar dacă până în decembrie 2018 s-a decontat vreun leu din avansul primit de acest consorțiu, iar ultimele date oficiale, din ianuarie 2019, arată un grad de execuție de 5,2%, situația lcurărilor fiind extrem de încețoșată. Cam la fel ca și urmările accidentului în care a fost implicat șeful CFR, Ion Gavrilă, în octombrie 2018, când circula cu o Dacia Duster aparținând uneia dintre firmele componente ale acestui consorțiu, vehicul pus la dispoziția beneficiarului chiar prin contractul sus-amintit! 

Aktor SA România face parte din grupul grecesc de construcții și dezvoltări imobiliare Ellaktor, cu o cifră anuală de afaceri de circa 2 miliarde de euro, din care cea mai mare parte, 1,5 miliarde de euro este adusă de divizia de construcții. În România, subsidiara sa are afaceri de 30-40 de milioane de euro anual, cu o maxim de 250-280 de angajați, mult sub necesarul cerut de anvergura operațiunilor în care este implicată. De aceea, grecii obișnuiesc să subcontracteze lucrări, dar sunt rău-platnici în relația cu aceste companii, multe dintre acestea românești, de unde și valul de procese în instanță. Cert este faptul că grecii au însă avocați foarte buni, fiindcă sunt printre firmele care contestă orice lucrare pierdută. Așa au și câștigat, dealtfel, tronsonul din Centura Capitalei, obținut în primă instanță de constructorul român Dorinel Umbrărescu. Și asta deși firmele acestuia, Tehnostrade & UMB Spedition, tocmai terminaseră la timp și impecabil tehnic lotul Gilău-Nădășelu al Autostrăzii Transilvania, considerată unanim cea mai frumoasă porțiune de acest fel construită în România.  

Conform presei economice elene, grecii nu sunt deloc mulțumiți de performanțele subsidiarei din România, mai ales că ultimele audituri efectuate au arătat că afacerea de la noi are numeroase găuri, fiind nevoie de finanțări suplimentare.  Grecii se gândesc chiar să separe total activitatea firmei lcoale de cea a holdingului, iar decizia ar putea avea efecte dure asupra lichidităților Aktor SA. Deși aceste informații au ajuns și la vîrful CNAIR, cei de acolo nu par deloc alarmați. Dimpotrivă, administrația companiei este extrem de relaxată și crede în continuare că în acest an va inaugura 116 kilometri de autostradă, în vreme ce Pro Infrastructrura indică în scenariul pesimist 43 de kilometri, iar în cel realist 69 de kilometri. CNAIR mizează inclusiv pe cei 24 de kilometri de pe lotul Aktor, asta împotriva observațiilor propriului consultant, plătit bine, care îi spune contrariul! Acesta este, de fapt, leit-motivul telenovelei puse în scenă în România, de la cazul Bechtel încoace, pe banii noștri, ai contribuabililor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un an
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un ...
Fermierii români au cumpărat anul trecut din SUA semințe de floarea-soarelui în valoare totală de aproximativ 41,6 milioane de dolari, valoarea fiind cu 42% mai mare decât în 2019. Peste 87%......
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat joi la Antena 3 că de la operatorul aerian de stat, TAROM, au plecat ...
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul ...
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Începând de vineri (7 mai), ora 16:00, și până luni (10 mai), ora 08:00, la Biblioteca Națională din București și ...