Un alt efect al secetei. Agroland Agribusiness: Aproximativ 30% dintre cantitățile recoltate la data de 30 iunie 2022 nu s-au comercializat.

Seceta și inflația schimbă strategiile de business ale fermierilor și ale furnizorilor de inputuri din agricultură. Din estimările Agroland Agribusiness, compania specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură a grupului Agroland, aproximativ 30% din cantitățile recoltate la data de 30 iunie 2022 nu s-au comercializat, pentru că fermierii preferă să își facă stocuri. În plus, urmare a inflației galopante, furnizorii nu prea mai pot oferi discounturi clienților lor.
Alina Stanciu - mar, 13 sept. 2022, 11:20
Un alt efect al secetei. Agroland Agribusiness: Aproximativ 30% dintre cantitățile recoltate la data de 30 iunie 2022 nu s-au comercializat.

Agroland Agribusiness, compania specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură a grupului Agroland, a realizat în prima jumătate a anului venituri din exploatare de 25,9 milioane lei, în creștere cu 87% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului financiar al companiei listate la Bursa de Valori București.

În ceea ce privește EBITDA, aceasta a ajuns la 2 milioane lei, dublu (+108%) comparativ cu S1 2021, în timp ce profitul net la nivelul primelor șase luni din 2022 a înregistrat o valoare de 1,2 milioane de lei, o majorare cu 53% față de S1 2021. Cea mai mare creștere la nivelul cifrei de afaceri a fost înregistrată la fertilizanți, care au crescut cu 113% în primele șase luni din 2022 , până la 10,8 milioane de lei. A doua cea mai importantă creștere a fost înregistrată la nivelul pesticidelor, care au crescut cu 4%, până la 9,3 milioane de lei, urmată de vânzarea de semințe, cu 6,6 milioane de lei, o creștere cu 39%.

„Prima și cea mai importantă consecință a secetei a fost aceea că producțiile la toate culturile au scăzut în 2022 comparativ cu 2021 – fapt care a atras după sine creșterea prețurilor la toate mărfurile, o mai mare necesitate de finanțare din partea fermierilor, dar și tendința generală a acestora de a păstra stocuri de marfă. Prin urmare, aproximativ 30% din cantitățile recoltate la data de 30 iunie 2022, nu s-au comercializat”, a explicat, într-un mesaj pentru investitori, Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness.

Declarația vine și în contextul în care, în cel de-al doilea trimestru al anului, compania a demarat activitatea de trading de cereale, care a generat venituri de 3,1 milioane de lei.  Prin această linie de business, compania vrea să-și suplimenteze veniturile și să recupereze mai rapid creanțele, înainte de scadența stabilită la cultură.

Practic, compania cumpără cereale și oleaginoase de la fermieri cu suprafețe între 100 și 500 de hectare  pe care le valorifică ulterior către traderii mari care operează doar în puncte fixe sau doar în porturi. Momentan acoperă sudul țării (Dolj, Olt, Mehedinți, Argeș, Teleorman, Vâlcea, Gorj, Dâmbovița, Ilfov, Ialomița, Călărași, Tulcea, Brăila și Constanța), dar vrea să se extindă și în vest, unde compania mamă, Agroland, este foarte cunoscută.

„În ciuda provocărilor legate de secetă, precum și datorită selecției atente a fermierilor cu care colaborăm și cărora le livrăm produse, nu întâmpinăm probleme la încasarea creanțelor. Majoritatea creanțelor au scadența la 30 iulie 2022 și 30 septembrie 2022, iar în acest moment, cele cu scadență la finalul lunii iulie au fost încasate în proporție de 95%. Obiectivul nostru pentru acest an este ca valoarea creanțelor să nu depășească 55% din cifra de afaceri. Credem că acest prag este unul sănătos pentru afacere și ne protejează împotriva unui risc major de neîncasare, care ar putea avea un impact negativ asupra continuității afacerii noastre. Având în vedere nivelul de încasări din prezent, suntem în continuare optimiști, chiar dacă acest an agricol va fi unul dificil,” a adăugat Florin Radu.

Prețuri mai mari, discounturi mai mici

În afară de diversificarea activității și extinderea portofoliului de produse care au contribuit la creșterea veniturilor, Agroland și-a crescut performanța financiară inclusiv prin acordarea unor discountri mai mici, în acord cu trendul pieței. Mai exact, compania a acordat reduceri comerciale în valoare de 4,1 milioane de lei, cu 28% sub nivelul din S1 2021, în ciuda unui volum mult mai mare de vânzări, care s-au cifrat la 29,9 milioane de lei ( vânzări fără discount).

„În contextul actual, de creștere a inflației care a dus la majorarea costurilor materiilor prime, a energiei și utilităților, prețurile au crescut și în agrobusiness, iar reducerile oferite clienților au scăzut în concordanță cu piața”, explică compania.

În primul semestru din 2022, Agroland Agribusiness și-a extins gama de produse sub marcă proprie și a inițiat și finalizat demersurile pentru dezvoltarea de noi soiuri de grâu, orz și orzoaică, care vor fi comercializate sub marca proprie. De asemenea, Agroland Agribusiness a continuat consolidarea echipei de vânzări și operațiuni pentru a deservi creșterea continuă a portofoliului de clienți, numărul de angajați în cadrul companiei fiind dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Agroland Agribusiness a facturat peste 340 de clienți în primul semestru din 2022, dintre care 86 de clienți noi au fost atrași în cel de-al doilea trimestru al anului.

Pentru a doua parte a anului, Agroland Agribusiness are în plan extinderea în noi zone prin mărirea echipei de vânzări și dezvoltarea departamentelor de Trading și Logistică. De asemenea, compania va continua să se axeze pe dezvoltarea de produse exclusive, atât pe partea de nutriție, cât și pe cea de protecție a plantelor.

Acțiunile Agroland Agribusiness SA sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 15 iunie 2021 și se tranzacționează sub simbolul AAB. În prezent, compania are o capitalizare de piață de peste 38 milioane de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...