Un alt fond de investiţii din Africa de Sud descoperă România. Bugetul de investiţii depăşeşte 400 de milioane de euro

Prime Kapital, companie fondată de foştii executivi ai NEPI, s-a asociat cu un alt fond din Africa de Sud. Companiile vor să construiască pe piaţa locală spaţii de retail. Unul dintre acestea urmează să fie dezvolat pe o parte din terenul nefolosit de Upetrom 1 Mai din Ploieşti. În total, cele două companii şi-au bugetat investiţii de peste 400 de milioane de euro, inclusiv în Slovenia. Iar investitorii sud-africani încă tatonează piaţa locală, spun specialiştii.
Andrada Ghira - mar, 11 iul. 2017, 21:06
Un alt fond de investiţii din Africa de Sud descoperă România. Bugetul de investiţii depăşeşte 400 de milioane de euro

Martin Slabbert, fostul director al NEPI, cel mai are dezvoltator de pe piaţa locală, părăsea compania în vara lui 2015, la câteva luni de la deschiderea Mega Mall. Împreună cu Victor Semionov, un alt membru din managementul NEPI, a pus bazele Prime Kapital, iar în primăvara anului trecut, anunţa că a strâns 260 milioane euro pentru investiţii şi dezvoltări imobiliare de retail, birouri, industrial şi rezidenţial în Europa Centrală şi de Est.

Tot anul trecut, Prime Kapital intra într-un parteneriat cu un alt fond de investiţii din Africa de Sud, al cărei portofoliu era concentrat mai mult pe pieţele din Germania şi Marea Britanie. MAS Real Este Inc. (MAS REI) este un fond de investiţii din Africa de Sud, înfiinţat în 2009, atunci când s-a şi listat pe bursele de la Johannesburg şi Lexembourg. În mai puţin de zece ani, compania a ajuns de la active de 10 milioane de euro, la un portofoliu al cărui valore se apropie de 470 de milioane de euro. 

Dacă MAS REI s-a concentrat mai mult pe imobiliarele din vestul Europei, anul trecut a descoperit nu doar România, dar şi ţările din regiune. Parteneriatul cu Prime Kapital, condus de oameni cu experienţă pe piaţa din regiune, le permite accesul la pieţe cu riscuri, dar de care nici alte fonduri sud-africane nu se tem.

Prime Kapital s-a angajat să investească 30 de milioane de euro pentru o participaţie de 60% din parteneriatul cu sud-africanii, în timp ce MAS REI s-a angajat să investească 20 de milioane de euro pentru restul participaţiei. Totodată, MAS REI mai poate investi adiţional, 200 de milioane de euro, se arată în datele companiei. 

Cu nouă proprietăţi în portofoliu, a căror valoare era de 16,52 milioane de euro la sfârşitul lui 2016, cele două companii au un bugete de investiţii de 375 de milioane de euro pentru perioada 2017-2019. Banii sunt destinaţi nu doar pieţei româneşti, ci şi pentru celelalte pieţe din regiune. Spre exemplu, la începutul acestui an, cele două companii au semnat un acord pentru preluarea şi dezvoltarea unui proiect gigant în Liubliana, Slovenia.  Companiile mai deţin şi un teren în nordul Capitalei, cumpărat de la Gigi Becali, şi pe care urmează să fie construit un proiect rezidenţial cu o valoare de piaţă de peste 100 de milioane de euro. 

Cea mai recentă achiziţie a celor două companii a avut loc în luna mai, atunci când au cumpărat două malluri în Bulgaria, de la GTC, pentru suma de 62 de milioane de euro. 

Invazia sud-africanilor 

Şi cel mai recent anunţ în acest sens a venit de la omul de afaceri Iulian Dascălu, care a vândut 50% din mallurile Iulius şi a încheiat un parteneriat cu cei de la Atterbury pentru dezvoltarea proeictului mixt Openville din Timişoara. 

Directorul diviziei de cerceare şi consultanţă din cadrul JLL, Andrei Văcaru, declara recent că mai sunt fonduri din Africa de Sud care au România în vizor

„Riscul perceput de sud-africani în legătură cu felul în care e percepută Romania versus cum e percepută Romania de către vestici, este foarte diferit”, spunea Andrei Văcaru. Riscurile ţării noastre sunt percepute ca fiind acceptabile, iar cel care a deschis uşa investiţiilor este NEPI, care în criză a dezvolat şi a ajuns să fie cel ma mare investitori de pe piaţa locală.  

Mall pe terenul Upetrom Ploieşti 

Cel mai mare proiect comercial al MAS REI şi Prime Kapital va fi construit la Ploieşti. Este vorba de un mall care se va construi pe o parte din terenul Upetrom 1 Mai Ploieşti. Contactate de ECONOMICA.NET, companiile nu au ofert mai multe detalii, însă Upetrom a menţionat că se află în curs de vânzare suprafete de teren de 110.000 mp.

Prime Kapital va cumpăra aproape 65.000 de mp din terenul Upetrom, potrivit informaţiilor Economica.net. Terenul se află chiar lângă Kaufland, iar parcul comercial va fi completat şi de un magazin Lidl şi un hypermarket Carrefour. 

Suprafaţa închiriabilă retailerilor va fi de 26.500 de mp. 

În Ploieşti mai sunt deschise Ploieşti Shopping City, din care NEPI deţine 50%, şi AFI Palace Ploieşti. 

Un alt proiect importat al celor două companii este cel de la Baloteşti, de lângă Hornbach, acolo unde au achiziţionat circa 7,9 hectare de teren. Proiectul va integra magazinul de bricolaj, va veni şi cu o unitate Lidl, cu noi chiriaşi, iar deschiderea este programată pentru ultimul trimestru din 2018. 

Parcuri comerciale integrate cu magazinele marilor retaileri

Parteneriatul dintre Prime Kapital şi MAS REI prevede şi dezvoltarea de centre mai mici, în oraşe unde oferta de spaţii comerciale moderne este redusă.

Noile dezvoltări  includ sau sunt adiacente unor hipermarketuri precum Carrefour, Kaufland sau Lidl. Mixul de chiriaşi va fi format din retaileri precum Deichmann, Jysc, Noriel şi Pepco, potrivit MAS REI.

Unul dintre centrele comerciale planificat pentru deschidere în primul semestru al anului viitor va fi la Focşani. Acesta este o extensie a hipermarketului Kaufland şi va veni cu un plus de 6.400 mp de supfrafaţă închiriabilă.

Similar, companiile vor dezvolta spaţii comerciale şi în jurul unităţii Kaufland din Slobozia, acolo unde vor fi livraţi 10.200 de mp în ultimul trimestru din 2018, mai arată datele companiiilor. Pe lista de dezvoltări se află şi oraşul Roman, acolo unde se va construi un parc de retail de 12.850 de mp în imediata apropiere a gării şi autogării. Deschiderea este programată tot pentru sfârşitul anului viitor.

Ancorat de un hipermarket Carrefour, Baia Mare Value Center este un alt parc de retail care va veni cu o ofertă de 20.500 de mp. Făgăraş, Râmnicu Sărat, gheorghieni, Sebeş şi Tîrgu Secuiesc se află şi ele pe lista de investiţii a companiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...