Un an de la „revoluţia” lui Plassat la Carrefour. Rămân francezii în România?

Numărul doi pe piaţa mondială de retail îşi va prezenta astăzi rezultatele financiare, la aproximativ un an de când noul CEO, Georges Plassat, şi-a pus în practică planul de revitalizare a business-ului. 
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 22:06
Un an de la

A trecut aproape un an de când Georges Plassat a preluat conducerea gigantului francez Carrefour, un an extrem de tumultos în care noul CEO şi-a luat rolul în serios şi a redus fără milă din activităţile neperformante. Pe principiul mai bine mic şi valoros decât mare şi cu probleme, Plassat a renunţat de când a preluat funcţia de CEO la operaţiunile din cinci ţări care generau, potrivit unei estimări a Deutsche Bank, vânzări de 5,2 miliarde de euro( Colombia, Malaezia, Indonezia, Singapore şi Grecia). A câştigat în schimb foarte rapid în jur de 5 miliarde de euro, bani cu care poate să-şi continue investiţiile. 

Situaţia actuală

Astăzi, când compania îşi va prezenta rezultatele financiare aferente anului trecut, vom şti şi în ce fel planul lui Plassat este unul de succes. Potrivit unei analize Bloomberg realizată pe baza estimărilor făcute de 16 analişti, Carrefour ar putea raporta o EBIT de aproximativ 2,08 miliarde de euro, cu 5,3% sub nivelul anului anterior. Ar fi cea de-a cincea scădere a veniturilor anuale raportate de Carrefour. Şi nu este de mirare, în contextul în care competiţia pe piaţa franceză este tot mai acerbă, cu Leclerc suflând puternic în ceafa Carrefour, iar Intermarche ţinându-se pe aproape. Leclerc devine tot mai agresiv atât prin politica de expansiune, dar şi prin cea a preţurilor mici. Conform analiştilor Deutsche Bank, anul trecut magazinele Carrefour din Franţa au generat vânzări de 44,7 miliarde de euro, faţă de 40,7 miliarde Leclerc.

Ce a reuşit

Totuşi, de la venirea lui Plassat, valoarea acţiunilor a crescut cu 47%, compensând parţial declinul de 71% înregistrat în ultimii cinci ani. Ponderea analiştilor care recomandă achiziţia acţiunilor a crescut la 44% faţă de 13 procente, în timp ce proporţia celor care au indicat vânzare a scăzut de la 50% la 23% „Carrefour este ca o nouă religie. Dacă Plassat poate creşte marja, atunci profitul şi acţiunile ar putea creşte mai mult decât se estimează acum”, a declarat pentru Bloomberg John Kershaw, un analist al Exane BNP Paribas.

Ce mai e de făcut

Având în vedere contextul, analistul BNP Paribas estimează că retailerul francez ar mai trebui să investească peste 2 miliarde de euro pentru revitalizarea afacerii. Pentru a-şi recâştiga clienţii, Plassat este obligat să ofere mai mult control managerilor de magazine, să reducă din preţurile produselor alimentare, să suplimenteze produsele „non-brand” şi să impulsioneze comenzile online. De asemenea, conform analistului Deutche Bank, Sally Ronald, Carrefour ar putea reduce suprafeţele magazinelor din Franţa care sunt în medie cu 30% mai mari faţă de unităţile din Spania, Italia sau Belgia. Ar câştiga în schimb ceva bani din închirierea spaţiului rămas şi eventual noi clienţi atraşi de numele chiariaşilor.

Ce mai este de vândut

Teoretic, era vânzărilor a trecut, dacă este să ne uităm la declaraţiile anterioare ale CEO-ului Carrefour. Analiştii Deutche Bank se aşteaptă însă la altceva. Potrivit acestora, Carrefour ar putea să iasă din nou la vânzare cu operaţiunile neperformante din Turcia, Polonia şi Italia.  România nu mai este însă pe „lista neagră” aşa cum a fost în raportările pentru investitori realizate de analiştii ING cu un an în urmă. Astfel, Plassat va decide în următoarele luni dacă va pleca din Turcia sau va continua să investească pe această piaţă, conform unor surse din piaţă citate de Bloomberg. Polonia şi Italia sunt şi ele sub atentă supraveghere. „Lui Carrefour îi este încă foame de cash pentru a-i reinvesti pe principalele sale pieţe din Europa”, a declarat Bryan Roberts, un analist al Kantar Retail.

Gildas Aitamer, un analist al Planet Retail, nu se aşteaptă însă ca retailerul francez să mai vândă din active, sau cel puţin nu în acest an. „Vom vedea cât de lacom este Carrefour după cash” a spus Aitamer.

Rezultatele trimestriale

Vânzările Carrefour au crescut în trimestrul al treilea cu 2,1%, până la 22,62 miliarde euro, cu o uşoară îmbunătăţire a afacerilor în Franţa şi dificultăţi pe pieţele din sudul zonei euro, precum Italia şi Spania.
Vânzările companiei pe pieţele europene din afara Franţei au coborât cu 2,2%, la 5,8 miliarde euro, afectate de „presiuni asupra consumului în sudul Europei”. Afacerile din Polonia, Turcia şi România, au avansat cu 4,7%, la 1,16 miliarde euro. În condiţii comparabile, vânzările de pe aceste pieţe au evoluat stabil.

Cu peste 9.900 de magazine în 33 de țări, grupul Carrefour este al doilea retailer mondial
și numărul 1 în Europa.  În România, Grupul Carrefour numără 111 magazine dintre care 24 hipermarket-uri Carrefour, 67 supermarket-uri Market, și 20 magazine de proximitate Express.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...