1EUR = 4.8358 RON

Companii

Un an fără listări ale companiilor de stat pe BVB, dar cu primul IPO privat după aproape un deceniu

Marcarea pieţei de capital româneşti pe traiectoria către statutul de piaţă emergentă, lansarea emisiunii de titluri de stat Fidelis Centenar şi IPO-ul privat MedLife reprezintă cele mai importante evenimente care au avut loc în sectorul bursier în acest an. De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat un nou instrument financiar, în 2016, respectiv warrants. Pe de altă parte, în acest an nu au fost listări ale companiilor de stat pe bursă, lucru aşteptat de către oficialii BVB şi investitori.

24 dec, 2016 | Agerpres

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul principal al Bursei de valori Bucureşti a crescut în acest an cu 3,6% comparativ cu întregul an 2015, la peste 9,122 miliarde lei, reiese din datele BVB. În ceea ce priveşte sistemul alternativ de tranzacţionare, aici tranzacţiile cu acţiuni au crescut cu 128%, la 206,8 milioane lei.

Cele mai tranzacţionate companii au fost, în acest an, Banca Transilvania cu o valoare de 2,18 miliarde lei, urmată de Fondul Proprietatea cu 1,38 miliarde lei şi de Romgaz cu 871,9 milioane lei. Locurile 4 şi 5 sunt deţinute de OMV Petrom şi Electrica cu 501 miliaone lei, respectiv 488,2 milioane lei.

Valoarea totală a tranzacţiilor realizate în acest an pe Bursa românească depăşeşte 11,1 miliarde lei, fiind realizate peste 950.000 de tranzacţii. Valoarea medie zilnică a fost de peste 44,9 milioane lei.

Un nou instrument pe bursă: warrants
În data de 7 iunie, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis şedinţa de tranzacţionare cu un nou instrument - warrant - emis de instituţii financiare şi care are la bază alte instrumente financiare sau active, de a căror evoluţie depinde, conform informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei.

"Când un investitor achiziţionează un warrant, instrumentul îi conferă acestuia dreptul (dar nu şi obligaţia) de a cumpăra sau de a vinde activul suport la un preţ prestabilit (denumit preţ de exercitare). Prin aceste caracteristici, warrant-urile sunt similare opţiunilor. De fapt, warrant-urile conţin elemente caracteristice opţiunilor, iar
investitorii ar putea crede ca sunt tranzacţionate prin proceduri specifice instrumentelor financiare derivate. În realitate însă, warrant-urile se tranzacţionează pe pieţele spot, la fel ca acţiunile (fără a se utiliza conturi în marjă sau a se emite apeluri în marjă). De obicei, warrant-urile se emit cu o anumită maturitate (scadenţă), de până la un an, dar există posibilitatea ca emitentul să stabilească maturităţi mai lungi", se arată în informaţiile transmise Agerpres de BVB. Citește mai multe pe Agerpres.ro.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO