HRW denunţă bombardamentele aviaţiei siriene asupra civililor drept crime împotriva umanităţii

Aviaţia siriană a bombardat brutării, spitale şi alte ţinte civile, denunţă organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch, îndemnând la oprirea acestor raiduri împotriva civililor, pe care le califică drept crime împotriva umanităţii, relatează AFP.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 05:00
HRW denunţă bombardamentele aviaţiei siriene asupra civililor drept crime împotriva umanităţii

„Raidurile ordonate de guvern, care ucid în mod intenţionat şi fără discriminare civili, par să se înscrie într-o (strategie) de atacuri multiple şi sistematice împotriva populaţiei civile pe care le considerăm crime împotriva umanităţii”, subliniază Human Rights Watch.

„Persoanele care comit intenţionat încălcări grave ale legilor războiului sunt vinovate de crime de război”, adaugă această organizaţie cu sediul la New York, într-un raport intitulat „Moartea venită din cer”.

Bazându-se pe o anchetă de teren în zone controlate de rebeli în trei provincii siriene, HRW relevă bombardarea a patru brutării, două spitale şi alte ţinte civile.

Spitalul Dar al-Shifa, în oraşul Alep, a fost ţinta a patru atacuri, potrivit acestei organizaţii.

„Sat după sat, am găsit o populaţie îngrozită de aviaţia sa”, subliniază Ole Solvang, un ncercetător în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă HRW.

„Aceste raiduri ilegale, care omoară şi rănesc numeroşi civili, caută să suscite distrugerea, frica şi strămutarea populaţiei”, adaugă el.

Citând o reţea de militanţi, HRW asigură că „raidurile aeriene au ucis peste 4.300 de civili în întreaga Sirie, începând din iulie 2012”, data la care au început atacurile aviaţiei.

Organizaţia denunţă, de asemenea, utilizarea unor muniţii cu o mare putere explozivă ce distrug uneori mai multe case într-un singur atac.

Un locuitor din Azaz, în nord, a declarat pentru HRW că cel puţin 12 membri ai familiei sale au fost ucişi într-un singur bombardament asupra domiciliului lor, la 15 august 2012.

„Am îngropat 12 membri ai familiei mele, între care tatăl şi mama, sora şi cumnata. Walid, fratele meu, a fost atât de desfigurat încât nu l-am mai recunoscut. Am îngropat şi copii fratelui meu. Cel mai mic avea doar 40 de zile”, a declarat bărbatul, care s-a prezentat sub numele de Ahmed.

Una dintre armele folosite în atacul de la Azaz a fost o bombă cu fragmentare a cărei „rază de acţiune poate atinge 155 de metri”, subliniază HRW. Armata siriană a recurs şi la alte tipuri de armament, ca bombe cu submuniţie, rachete balistice şi dispozitive incendiare, conform organizaţiei.

HRW a solicitat comunităţii internaţionale să intervină pentru a pune capăt încălcărilor care se produc în Siria.

„Având în vedere probele colectate, HRW îndeamnă toate guvernele şi companiile să înceteze să vândă şi să furnizeze arme, muniţii şi material Siriei, până când guvernul va înceta să comită crime”, scrie ONG-ul.

Recunoscând că votul de veto al Rusiei şi al Chinei au blocat până acum orice acţiune internaţională în Siria, Ole Solvang subliniază că acest lucru nu trebuie să „împiedice aceste guverne să îşi sporească eforturile de a efectua presiuni asupra Guvernului sirian pentru ca acesta să înceteze aceste încălcări”.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei......
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...