HRW denunţă bombardamentele aviaţiei siriene asupra civililor drept crime împotriva umanităţii

Aviaţia siriană a bombardat brutării, spitale şi alte ţinte civile, denunţă organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch, îndemnând la oprirea acestor raiduri împotriva civililor, pe care le califică drept crime împotriva umanităţii, relatează AFP.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 05:00
HRW denunţă bombardamentele aviaţiei siriene asupra civililor drept crime împotriva umanităţii

„Raidurile ordonate de guvern, care ucid în mod intenţionat şi fără discriminare civili, par să se înscrie într-o (strategie) de atacuri multiple şi sistematice împotriva populaţiei civile pe care le considerăm crime împotriva umanităţii”, subliniază Human Rights Watch.

„Persoanele care comit intenţionat încălcări grave ale legilor războiului sunt vinovate de crime de război”, adaugă această organizaţie cu sediul la New York, într-un raport intitulat „Moartea venită din cer”.

Bazându-se pe o anchetă de teren în zone controlate de rebeli în trei provincii siriene, HRW relevă bombardarea a patru brutării, două spitale şi alte ţinte civile.

Spitalul Dar al-Shifa, în oraşul Alep, a fost ţinta a patru atacuri, potrivit acestei organizaţii.

„Sat după sat, am găsit o populaţie îngrozită de aviaţia sa”, subliniază Ole Solvang, un ncercetător în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă HRW.

„Aceste raiduri ilegale, care omoară şi rănesc numeroşi civili, caută să suscite distrugerea, frica şi strămutarea populaţiei”, adaugă el.

Citând o reţea de militanţi, HRW asigură că „raidurile aeriene au ucis peste 4.300 de civili în întreaga Sirie, începând din iulie 2012”, data la care au început atacurile aviaţiei.

Organizaţia denunţă, de asemenea, utilizarea unor muniţii cu o mare putere explozivă ce distrug uneori mai multe case într-un singur atac.

Un locuitor din Azaz, în nord, a declarat pentru HRW că cel puţin 12 membri ai familiei sale au fost ucişi într-un singur bombardament asupra domiciliului lor, la 15 august 2012.

„Am îngropat 12 membri ai familiei mele, între care tatăl şi mama, sora şi cumnata. Walid, fratele meu, a fost atât de desfigurat încât nu l-am mai recunoscut. Am îngropat şi copii fratelui meu. Cel mai mic avea doar 40 de zile”, a declarat bărbatul, care s-a prezentat sub numele de Ahmed.

Una dintre armele folosite în atacul de la Azaz a fost o bombă cu fragmentare a cărei „rază de acţiune poate atinge 155 de metri”, subliniază HRW. Armata siriană a recurs şi la alte tipuri de armament, ca bombe cu submuniţie, rachete balistice şi dispozitive incendiare, conform organizaţiei.

HRW a solicitat comunităţii internaţionale să intervină pentru a pune capăt încălcărilor care se produc în Siria.

„Având în vedere probele colectate, HRW îndeamnă toate guvernele şi companiile să înceteze să vândă şi să furnizeze arme, muniţii şi material Siriei, până când guvernul va înceta să comită crime”, scrie ONG-ul.

Recunoscând că votul de veto al Rusiei şi al Chinei au blocat până acum orice acţiune internaţională în Siria, Ole Solvang subliniază că acest lucru nu trebuie să „împiedice aceste guverne să îşi sporească eforturile de a efectua presiuni asupra Guvernului sirian pentru ca acesta să înceteze aceste încălcări”.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...