UPDATE 2 – Un avion militar MIG 21 Lancer s-a prăbuşit în apropiere de Reghin

Un avion MIG 21 Lancer s-a prăbuşit, marţi, în apropiere de Reghin, judeţul Mureş. Pilotul a reuşit să se catapulteze. Ştirea se actualizează. Toate detaliile le găsiţi mai jos.
AGERPRES - mar, 20 apr. 2021, 15:14
UPDATE 2 - Un avion militar MIG 21 Lancer s-a prăbuşit în apropiere de Reghin

Informaţia a fost confirmată pentru Agerpres de Constantin Spânu, reprezentant al MApN.

Avionul aparţinea Bazei aeriene 71 din Câmpia Turzii – Cluj şi efectua un zbor de antrenament.

Potrivit sursei citate, pilotul a reuşit să se catapulteze.

UPDATE – Pilotul aeronavei MIG 21 LanceR care s-a prăbuşit, marţi, în judeţul Mureş se află în stare stabilă, fiind conştient şi cooperant, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit unui comunicat transmis de instituţie, avionul era de la Baza 71 Aeriană Cîmpia Turzii şi efectua un zbor de instrucţie. Aparatul s-a prăbuşit în jurul orei 14,30 în apropierea localităţii Dedrad, judeţul Mureş, într-o zonă nelocuită.

Pilotul a reuşit să execute manevra de catapultare şi este în stare stabilă, conştient şi cooperant cu echipele de intervenţie ajunse la faţa locului, precizează MApN.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgenţă planul de intervenţie în astfel de situaţii, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forţelor Aeriene se va deplasa la locul prăbuşirii pentru investigarea evenimentului, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a informat că la faţa locului a fost trimis elicopterul SMURD de la Târgu Mureş.

UPDATE 2 – Pilotul Andrei Criste, care s-a catapultat marţi din avionul prăbuşit în judeţul Mureş, a fost adus, marţi, în jurul orei 19,00, la Bucureşti cu o aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române.

Starea de sănătate a locotenent-comandorului Andrei Criste este stabilă, acesta urmând să fie transportat la Spitalul Militar Central din Bucureşti pentru tratament de specialitate şi recuperare.

Potrivit MApN, locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din 2008 şi are o experienţă de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operaţional pe aeronave MiG-21 LanceR.

Aeronava implicată în incidentul aviatic decolase în jurul orei 14,00 de la baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucţie împreună cu alte două aeronave de acelaşi tip.

În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situaţie de urgenţă şi s-a catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona localităţii Dedrad, judeţul Mureş, în afara ariilor locuite. Celelalte două aeronave au revenit la bază în siguranţă în jurul orei 15,00, precizează MApN.

Conform surse citate, cazul este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstanţele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de şeful Statului Major al Apărării. În conformitate cu procedurile-standard, au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 309 lei pe MWh în luna aprilie 2021, cu 150,6% mai mult faţă de preţul......
Aurescu: În Fâșia Gaza există 320-350 de cetățeni români. Nu am primit cereri de asistență consulară
Aurescu: În Fâșia Gaza există 320-350 de cetățeni români. Nu am primit cereri de asistență consulară
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că în Fâşia Gaza se află în jur de 320 - 350 de cetăţeni ...
WhatsApp anunță limitarea funcțiilor-cheie pentru utilizatorii care nu acceptă noile reguli de partajare a datelor
WhatsApp anunță limitarea funcțiilor-cheie pentru utilizatorii care nu acceptă noile reguli de partajare a datelor
Utilizatorii WhatsApp au la dispoziţie câteva săptămâni pentru a accepta ''Politica de Confidenţialitate'' a aplicaţiei ...
Importurile de țiței ale României au crescut cu 8,6% în primul trimestru
Importurile de țiței ale României au crescut cu 8,6% în primul trimestru
România a importat, în primele trei luni din 2021, o cantitate de ţiţei de 2,077 milioane tone echivalent petrol (tep), ...