Update: Dronă americană doborâtă de un avion rusesc, în Marea Neagră. Ce spune ambasadorul Rusiei la Washington după ce Moscova a negat implicarea

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat marţi pentru agenţia RIA Novosti că Moscova consideră drept o provocare incidentul în care au fost implicate un avion de luptă rusesc Su-27 şi o dronă militară americană deasupra Mării Negre, dar că întâlnirea sa de la Departamentul de Stat a fost "constructivă" şi că nu a fost ridicată problema unor posibile "consecinţe" pentru Moscova ca urmare a incidentului, informează Reuters.
News.ro - mar, 14 mart. 2023, 19:34
Update: Dronă americană doborâtă de un avion rusesc, în Marea Neagră. Ce spune ambasadorul Rusiei la Washington după ce Moscova a negat implicarea

Ambasadorul Rusiei la Washington a fost convocat de către Departamentul de Stat al SUA pentru a clarifica lucrurile.

„Suntem în contact direct cu ruşii, la nivel de înalţi responsabili, pentru a le transmite obiecţia noastră puternică faţă de această interceptare puţin sigură şi neprofesionistă care a provocat căderea dronei noastre”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

„Îl vom convoca pe ambasadorul rus la Departamentul de Stat”, a adăugat Price.

El a precizat că ambasadoarea americană la Moscova a transmis deja protestele Washingtonului, într-un mesaj adresat Ministerului de Externe rus.

Potrivit lui Ned Price, oficiali americani şi-au informat aliaţii şi partenerii despre acest incident.

Ce spune Rusia

Între timp, la Moscova, Ministerul Apărării a transmis că cele două avioane ale sale nu au venit în contact cu drona americană care s-a prăbuşit mai devreme în Marea Neagră, susţinând că această cădere s-a datorat ‘manevrării bruşte’.

„În urma unei manevre brutale (…) drona MQ-9 a început un zbor necontrolat cu pierdere de altitudine şi a lovit suprafaţa apei”.

„Piloţii ruşi nu au folosit armamentul de la bord, nu au venit în contact cu UAV (aeronava fără pilot) şi au revenit în siguranţă la aerodromul de bază”, a indicat ministerul rus.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat marţi pentru agenţia RIA Novosti că Moscova consideră drept o provocare incidentul în care au fost implicate un avion de luptă rusesc Su-27 şi o dronă militară americană deasupra Mării Negre, informează Reuters.

„Considerăm acest incident drept o provocare„, a spus Antonov după ce a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA.

Ambasadorul rus a declarat că întâlnirea sa de la Departamentul de Stat a fost „constructivă” şi că nu a fost ridicată problema unor posibile „consecinţe” pentru Moscova ca urmare a incidentului, conform sursei citate.

„În ceea ce ne priveşte, nu dorim nicio confruntare între SUA şi Rusia. Suntem în favoarea construirii unor relaţii pragmatice, în beneficiul popoarelor rus şi american”, a declarat ambasadorul Anatoli Antonov.

Știrea inițială

Un avion de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) a lovit marţi un avion american fără pilot (dronă) de tip Reaper deasupra Mării Negre, o zonă foarte supravegheată de NATO de la începutul Războiului rus în Ucraina, anunţă armata americană.

”Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, atunci când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, antrenând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, anunţă comandantul Forţelor Armate Americane în Europa şi Africa, generalul James Hecker, relatează AFP, citată de News.ro.

Casa Albă a denunţat un act ”necugetat” al Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al Executivului american subliniază că au mai avut loc, în trecut, interceptări ale unor drone americane de către avioane ruseşti, dar că acest incident este ”unic”, pentru că a condus la pierderea dronei de tip Reaper.

Drona de tip Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanţă de tip MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), echipată cu senzori ultramoderni – bulă optronică şi radar – în vederea unor operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 de kilometri pe oră.

Cu o anvergură de 20 de metri, ea are o anduranţă de 24 de ore de zbor.

Ea poate duce la bord mai multe tipuri de armament – bombe cu ghidaj laser şi/sau GPS (GBU) şi rachete de tip Hellfire.

Echipajul de la sol al dronei este alcătuit din patru persoane.

În afară de Statele Unite, mai multe armate europene deţin drone de tip Reaper în flotele lor, inclusiv Regatul Unit, Italia, Franţa şi Spania.

Spaţiul aerian al Mării Negre este teatrul unor interacţiuni foarte regulate între drone şi aeronave ale statelor membre NATO şi forţele armate ale Rusiei.

Avionul rus de vânătoare de tip Su-27 este un avion cu un singur loc și a fost introdus în serviciu în 1985.

El a condus la multe variante – Su-30, Su-33, Su-35 şi Su-37.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...