Un „băiat deştept” a dat în judecată Euro Insol pentru denunţarea contractelor cu Hidroelectrica

Comercianţii de electricitate EFT România şi EFT AG (Elveţia) au dat în judecată firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hiroelectrica, pentru că a denunţat contractele directe de achiziţie a energiei de la compania de stat.
Economica.net - joi, 26 iul. 2012, 12:29
Un

Cei doi comercianţi de energie sunt reprezentanţi de firma de avocatură Muşat & Asociaţii, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 5 septembrie, potrivit datelor Tribunalului Bucureşti.

Contactat de MEDIAFAX, administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat că deocamdată nu a primit citaţia de la tribunal şi că nu este surprins de decizia companiilor.

„Noi ne-am pregăti pentru orice situaţie”, a afirmat Vulpescu.

Euro Insol a denunţat în ultima lună contractele directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica ale firmelor Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Energy Holding.

Hidroelectrica mai are contracte directe de vânzare a energiei cu Alro, Elsid, Electromagnetica şi Electrocarbon.

Vulpescu a adăugat că decizia finală privind contractele directe ale Hidroelectrica va aparţine Comisiei Europene, care a deschis o anchetă privind un posibil ajutor de stat ilegal acordat beneficiarilor.

„Faptul că am ajuns la o înţelegere (cu cele patru companii – n.r.) se întâmplă ştiind că, în final, ceea ce contează este decizia Comisie Europene. Dacă va spune că este ajutor de stat ilegal şi trebuie ca Hidroelectrica sau statul să recupereze datorii din trecut, ştiu unde să-i găsesc, (ei – n.r.) nu sunt un partener care pleacă în 24 ore cu laptopul din vila sau garsoniera unde are biroul”, a spus Vulpescu.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Hidroelectrica a înregistrat o pagubă de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, din contractele bilaterale încheiate cu „băieţii deştepţi”.

Compania, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.

Contractele directe de vânzare a energiei, la preţuri sub cele din piaţă, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru (break even) în 2024, în condiţiile în care oferta consistentă la......
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...