1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Un bucureştean are nevoie de 10 ani pentru achiziţia unui apartament de două camere, faţă de 33 de ani în 2008

Criza a tăiat cu mai mult de jumătate preţurile practicate de dezvoltatorii imobiliari pentru apartamentele noi, dar şi preţurile cerute de proprietarii de apartamente comuniste. Unui bucureştean îi este astăzi mult mai uşor să cumpere un apartament cu două camere. 

26 noi, 2016 | ECONOMICA.net

Anul 2015 a marcat revenirea segmentului rezidenţial, iar 2016 va fi cel mai bun an. Asta datorită numărului record de livrări de locuinţe estimat, de peste 30.000 de unități la nivel naţional, dar şi datorită stabilizării prețurilor și de condițiile de finanțare foarte bune oferite de Prima Casă, arată un studiu al companiei Coldwell Banker. În plus, şi dobânzile sunt mult mai mici faţă de perioada 2007-2008.  

În acest context, indicele accesibilității achiziționării unei noi locuințe calculat de către Coldwell Banker Affiliates of România a înregistrat o ușoară scădere față de începutul anului, unei persoane fiindu-i necesară o perioadă de aproximativ zece ani pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere de 50 de mp în București, luând în calcul salariul mediu net și prețul  mediu al unei locuințe noi pe metru pătrat, nivel de peste trei ori mai bun comparativ cu vârful înregistrat în 2008, când această perioadă era de aproape 33 de ani. 

Scăderea drastică a creditării ipotecare dar și înregistrarea unui număr mult mai mic de notificări de dare în plată, de ordinul a aproximativ 5.000, comparativ cu cele mai pesimiste estimări care indicau zeci de mii de dări în plată imediate, a determinat ca cea mai mare parte a instituțiilor finanțatoarea să revină la avansuri solicitate similare celor existente înainte de adoptarea legii dării în plată.

13.000 de locuinţe noi vor fi livrate anul acesta pe piaţa din Bucureşti, în creștere cu 20% față de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market, anul 2016 marcând și o majorare semnificativă numărului de proiecte care țintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.

Preţurile pentru un mp în proiectele low-cost sunt de 650-800 de euro/mp, pentru apartamentele de pe segmentul mass market preţurile sunt de 800-1.000 de euro/mp, iar pe segmentul middle market, aceastea variază între 1.000 şi 1.700 de euro/mp. Preţurile locuinţelor de lux depăşesc pragul de 2.000 de euro/mp, mai arată studiul Coldwell Banker. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO