Un congresmen blochează Senatul american cu un discurs de peste 11 ore

Washingtonul nu a fost afectat de furtună, aşa cum se aştepta, ci de un alt eveniment care a luat Congresul prin surpriză, şi anume un discurs de peste 11 ore al senatorului Rand Paul, relatează AFP.
Economica.net - joi, 07 mart. 2013, 07:26
Un congresmen blochează Senatul american cu un discurs de peste 11 ore

În picioare, în faţa unei săli aproape goale, republicanul a protestat faţă de lipsa de transparenţă a administraţiei Barack Obama în privinţa programului secret de asasinate cu ţintă precisă cu ajutorul avioanelor fără pilot şi eventuala utilizare a acestora pe teritoriul american.

Senatul i-a oferit cea mai eficientă dintre platforme.

Regulamentul le permite oratorilor să păstreze cuvântul până la epuizare, chiar dacă ceilalţi 99 de senatori vor să îl întrerupă.

Pentru a-l întrerupe, democraţii trebuie să depună o moţiune care le va permite, după două zile, să organizeze un vot în care vor fi necesare 60 de voturi din totalul de 100.

Miercuri dimineaţă, la ora 11.47 (18.47 ora României) Rand Paul anunţa: „Mă ridica astăzi pentru a începe obstrucţia în privinţa nominalizării lui John Brennan la CIA. Voi vorbi până când nu voi mai putea vorbi”.

Unsprezece ore mai târziu, el vorbea în continuare, fără să aibă dreptul să se aşeze.

Un dosar gros se afla pe pupitrul său, iar el citea note, articole de pe Wired.com, întrerupte de reflecţii improvizate şi repetate.

Maratonul verbal face parte din folclorul senatorial. În 2010, Bernie Sanders a susţinut un discurs de opt ore şi jumătate împotriva scăderii impozitelor.

Acesta a fost însă un nimic în comparaţie cu deţinătorul recordului, Strom Thurmond, care a apărat segregarea rasială timp de 24 de ore şi 18 minute în 1957.

În jurul orei 15.00, senatorul de Texas Ted Cruz l-a comparat cu admiraţie cu personajul fictiv Domnul Smith, interpretat de James Stewart în filmul „Domnul Smith merge la Washington” din 1939, care a ancorat în memoria colectivă termenul „filibuster”, din piraterie, care desemnează această obstrucţie parlamentară.

După cinci ore de discurs, liderul majorităţii democrate Harry Reid a încercat un compromis: încă 90 de minute de dezbatere, apoi votul.

„Obiectez”, a anunţat Rand Paul.

„Vom termina mâine”, a răspuns Harry Reid.

„Sunt aici pentru a atrage atenţia asupra unui principiu constituţional, pentru a determina administraţia să recunoască public că nu va ucide americani care nu sunt combatanţi”, a continuat Rand Paul.

El a cerut o scrisoare din partea lui Barack Obama care să confirme că Executivul nu are puterea de a ordona un atac cu avioane fără pilot pe teritoriul american împotriva unui american „într-o cafenea din San Francisco sau un restaurant din Houston”, fără proces.

„Mergeţi în Biroul Oval să treceţi în revistă fişele cu fotografiile americanilor şi decideţi cine va muri şi cine va trăi?”

În cursul dimineţii, Secretarul Justiţiei Eric Holder a răspuns în cadrul unei audieri că atacurile cu avioane fără pilot în Statele Unite sunt posibile, în teorie, în circumstanţe „extraordinare” cum ar fi 11 septembrie. Şi americanul dintr-o cafenea? „Nu cred că aceasta ar fi o folosire adecvată a forţei letale”, a răspuns el, refuzând să o declare anticonstituţională.

Miercuri seara, Rand Paul îşi continua revolta, însufleţit de colegii săi conservatori şi încurajat de mii de mesaje pe Twitter.

CIA, fără director din noiembrie, îl va mai aştepta câteva zile pe John Brennan.

Te-ar mai putea interesa și
România, printre ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în iunie
România, printre ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în iunie
Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în iunie cu 5,3%, comparativ cu perioada similară din 2020, în timp ce în zona euro avansul a fost de 5%, arată datele......
Facultăţile din cadrul UB cu cea mai mare concurenţă pentru locurile la buget: Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri; peste 17 candidaţi pe loc
Facultăţile din cadrul UB cu cea mai mare concurenţă pentru locurile la buget: Matematică și Informatică și Facultatea ...
Facultatea de Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti ...
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Pasionații de infrastructură au postat miercuri imagini de pe șantierul din zona Topa Mică, județul Cluj, unde grupul ...
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi-a exprimat speranţa, miercuri, ca suma alocată Ministerului Transporturilor la ...