Un consilier economic al lui Medvedev a fugit din Rusia pentru a evita o posibilă inculpare

Un consilier economic al premierului rus Dmitri Medvedev, Serghei Guriev, care este şi rector al Noii Şcoli Economice din Moscova, a fugit din Rusia pentru a evita o posibilă inculpare într-un caz penal, au declarat două surse apropiate situaţiei, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 29 mai 2013, 19:30
Un consilier economic al lui Medvedev a fugit din Rusia pentru a evita o posibilă inculpare

Procuratura l-a interogat pe Guriev ca martor şi a percheziţionat universitatea, potrivit surselor.

Institutul este investigat pentru că ar fi primit fonduri de la fostul miliardar Mihail Hodorkovski, potrivit unei a treia surse.

Guriev a spus într-un email că se află în afara Rusiei, fără să comenteze în privinţa anchetei penale.

El a fost interogat în urmă cu o lună într-un caz legat de Yukos, grupul petrolier care a fost deţinut de Hodorkovski, a declarat Svetlana Petrenko, purtător de cuvânt al Comitetului pentru Investigaţii.

În ultimele şapte luni, trei miniştri ai guvernului Medvedev au fost demişi sau au demisionat, cel mai recent caz fiind cel al vicepremierului Vladislav Surkov.

Anunţul privind demisia lui Surkov a avut loc la câteva zile după ce acesta a criticat public o investigaţie penală legată de utilizarea fondurilor de stat la centrul tehnologic Skolkovo.

Guriev, consilier economic în guvernul Medvedev, în vârstă de 41 de ani, şi-a retras nominalizarea sa ca membru al consiliului de supraveghere al băncii de stat Sberbank. El a precizat că a luat decizia din motive personale, fără legătură cu Sberbank.

Guriev a demisionat totodată şi din funcţia de rector al institutului economic din Moscova, a relatat Interfax.

Hodorkovski, în vârstă de 49 de ani, a fost la un moment dat cel mai bogat om din Rusia iar în prezent execută o pedeapsă de 13 ani de închisoare, pentru fraudă, evaziune fiscală şi tranzacţii ilegale cu petrol. El susţine că a fost condamnat din cauză că a finanţat partidele de opoziţie în timpul preşedinţiei lui Putin.

Kremlinul respinge aceste acuzaţii.

Yukos a fost vândut pe bucăţi, cea mai mare parte grupului Rosneft, pentru acoperirea unor taxe restante de zeci de miliarde de dolari.

Un oficial guvernamental a declarat că Guriev a ajuns în centrul atenţiei pentru că a colaborat pe teme economice cu liderul opoziţiei, Alexei Navalni, care riscă 10 ani de închisoare din cauza acuzaţiilor că ar fi fraudat o companie forestieră cu 16 milioane de ruble (508.000 dolari). Navalni neagă toate acuzaţiile.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...