Un consorţiu româno-portughez vrea să construiască un depozit ecologic de deşeuri în judeţul Suceava

CJ Suceava a semnat, vineri, cu consorţiul format din firmele General Construct din Suceava şi firmele cu capital portughez Efacec şi Efacec Central Europe contractul de finalizare a lucrărilor la primul depozit ecologic de deşeuri, urmând să organizeze licitaţie pentru al doilea depozit de deşeuri.
Economica.net - vin, 05 oct. 2012, 19:45
Un consorţiu româno-portughez vrea să construiască un depozit ecologic de deşeuri în judeţul Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat într-o conferinţă de presă că s-a încheiat o etapă importantă în proiectul cu finanţare europeană de 218 milioane de lei derulat în judeţ privind realizarea unui sistem integrat de management al deşeurilor prin semnarea contractului de execuţie pentru punerea în funcţie a depozitului ecologic din comuna Moara şi care va deservi zona de şes a judeţului.

La depozitul ecologic de la Moara lucrările au început din 2010, într-o primă etapă, cu fonduri ale CJ, de 27 de miloane de lei, recuperate apoi din finanţarea europeană a proiectului, fiind executate de firma austriacă Alpine Bau.

Execuţia proiectului va fi continuată de consorţiul format din firma suceveană General Construct şi firmele cu capital portughez Efacec Engenharia e Sistemas SA şi Efacec Central Europe, valoarea contractului fiind de 27,24 milioane lei.

În cea de-a doua etapă, la Centrul de management integrat al deşeurilor din comuna Moara se va construi o staţie de tratare a levigatului, o staţie de sortare şi o platformă publică de colectare a deşeurilor, lucrările urmând să fie finalizate în termen de 18 luni.

Potrivit acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construit un al doilea depozit ecologic de deşeuri, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta, a spus Nechifor.

Licitaţia pentru desemnarea executantului va fi organizată în următoarea perioadă.

CJ Suceava va începe şi procedurile de selecţie a operatorului care va gestiona cele două depozite de deşeuri pentru ca acesta să fie stabilit până la finalizarea lucrărilor, a spus Nechifor, menţionând că autorităţile judeţene vor realiza şi investiţii în construcţia sau modernizarea unor căi de acces spre aceste depozite, astfel încât transportul deşeurilor să afecteze cât mai puţin traficul rutier.

Reprezentantul General Construct, Viorel Nuţu, a declarat că are certitudinea că investiţia va fi finalizată în termenul prevăzut în contract şi că speră că va putea fi funcţională chiar mai repede, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că autorităţile sucevene discută deja ca în ceea ce priveşte perspectiva gestionării deşeurilor din judeţ să fie înfiinţată o uzină complexă care să recicleze deşeurile şi să producă şi energie în condiţiile în care durata de funcţionare a celor două depozite ecologice este de aproximativ zece ani.

Până la darea în folosinţă a primului depozit de deşeuri, gunoiul din municipiul Suceava va fi depozitat, temporar, lângă fosta groapă de gunoi a oraşului, aflată în procedură de închidere, întrucât din luna iulie nu mai poate fi transportat la groapa din Botoşani, care a fost închisă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în ...
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...