Un cumpărător pentru povestea de succes a salariaţilor de la Bermas Suceava

Firma Vivat Construct a cumpărat un pachet de peste 5% din acţiunile producătoarei de bere Bermas Suceava, liderul regional al pieţei de profil şi unul dintre cei mai mari producători de bere independenţi care au mai rămas din România.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 sept. 2012, 13:55
Un cumpărător pentru povestea de succes a salariaţilor de la Bermas Suceava

Bermas Suceava (simbol bursier BRM) este una dintre puţinele companii pe care salariaţii lor au reuşit să le transforme în poveşti de succes după ce le-au achiziţionat pe credit prin intermediul asociaţiilor PAS.

Bermas Suceava (BRM) este o companie mică, cu o cotă de piaţă de abia 1% din berea care se bea în România. Vinde mai ales în nordul Moldovei, dar aici este un concurent de temut pentru coloşii acestei pieţe şi rezistă cu succes ofensivei acestora.

Bermas are o poziţie solidă în judeţele din nordul Moldovei: Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Neamţ.

Până acum, cei mai mulţi dintre salariaţi au rezistat tentaţiei de a-şi vinde titlurile. Înaintea achiziţiei întreprinse de Vivat Construct, Asociaţia Victoria Bermas avea peste 30,8% din acţiunile companiei, iar PAS Bermas – 20,8%, restul fiind titluri aflate în circulaţie liberă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cele două asociaţii şi-au plătit datoriile făcute ca să cumpere compania şi acum, teoretic, se pot desfiinţa, acţiunle urmând să se distribuie membrilor.

În cazul Bermas, ca şi a altor câtorva firme în aceeaşi situaţie (Compa Sibiu, Electromagnetica Bucureşti), coeziunea PAS le-a apărat de preluările ostile şi a dat forţă planurilor liderilor de dezvoltare.

„Cei ce nu şi-au cesionat drepturile altor angajaţi au înţeles valoarea acţiunilor companiei. Şi nici dividendele nu au fost de refuzat“, răspunde, nu demult, Elena Anisoi, director general al Bermas Suceava (BRM), unei întrebări a ECONOMICA.NET. Bermas nu a fost în situaţia să concedieze decât atunci când a înlocuit tehnologiile învechite.

În schimb, Vivat Construct s-a aflat, în noiembrie anul trecut, în situaţia de a face concedieri. Vivat Construct este o firmă locală de construcţii cu active totale de 21 de milioane de lei şi o cifră de afaceri de numai 3,7 milioane anul trecut.

Chiar şi în anii de dinaintea crizei Vivat Construct avea afaceri mai mici decât Bermas: 7 milioane în 2007 şi 4 milioane în 2006, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor.

Interesul Vivat Construct  pentru Bermas a crescut preţul acţiunii BRM la 1,09 lei / titlu, cel mai mare din ultimele 12 luni, la care valoarea pachetului cumpărat de firma de construcţii se ridică la 1.2 milioane de lei.

Acţiunea BRM s-a scumpit cu peste 36% în perioada în care s-a derulat campania de achiziţie a Vivat Construct.

Bermas a obţinut un profit net de 0,6 milioane de lei, pe Semestrul 1 al anului, dintr-o cifră de afaceri de 11,4 milioane de lei. Anul trecut a obţinut un profit net de 1,9 milioane din afaceri de 23 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...