Un cutremur similar celui din 1977 ar aduce pagube de 5 miliarde euro şi 850.000 de case distruse. Doar 19% din locuinţe sunt asigurate

Astăzi se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977. Atunci, aproape 1.600 de vieți au fost pierdute și circa 35.000 de locuințe complet distruse. Astăzi, studiile arată că un cutremur similar ar produce pagube pentru cel puţin 850.000 de locuinţe, iar costurile s-ar risdica la circa 5 miliarde euro. Cu toate acestea, doar 19% din locuinţe au încheiată poliţa de asigurare obligatorie.
Economica.net - lun, 04 mart. 2019, 07:49
Un cutremur similar celui din 1977 ar aduce pagube de 5 miliarde euro şi 850.000 de case distruse. Doar 19% din locuinţe sunt asigurate

România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. Cu toate acestea, înregistrăm un deficit major de protecție în contextul în care asigurările de locuințe, atât cele obligatorii, cât și cele facultative, au o importanță crucială în protecția financiară a populației.

„În cazul unui cutremur similar celui din 1977, studiile arată că aproximativ 850.000 de locuințe ar putea fi afectate, adică peste 10% din fondul locativ al țării. Pagubele materiale s-ar situa între 3,8 și 6,6 miliarde de euro, din care valoarea pagubelor aferente locuințelor asigurate ar reprezenta circa 1,5 miliarde de euro”, spune un comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

În prezent, doar 19% din cele 8,9 milioane de locuințe din România au o poliță obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor (PAD), iar16% au și o asigurare facultativă. Astfel, din totalul locuințelor din România, doar 1,67 milioane sunt asigurate prin polițe obligatorii PAD, iar 1,48 milioane au și o asigurare facultativă.

„Rezultă o lipsă majoră de protecție prin asigurare încazul locuințelor, ce poate ajunge, în cazul unui dezastru, chiar și la 5 miliarde de euro, sumă reprezentând daune neacoperite prin polițe de asigurare”, a precizat Iulia Nicola, Specialist asigurări generale în cadrul UNSAR.

La sfârșitul trimestrului trei al anului trecut, asigurările de proprietăți, care includ și locuințele, reprezentau 15,2% din totalul pieței locale de asigurări generale, cu prime brute subscrise de 897,2 milioane de lei. Din această sumă, 40,8% reprezintă asigurări obligatorii și facultative pentru locuințe.

Începând cu 2010, în România funcționează un program de asigurare obligatorie împotriva celor 3 riscuri de dezastre naturale – cutremur, inundații și alunecări de teren – administrat de PAID, în baza Legii nr. 260/2008. Astfel, a devenit obligatoriu prin lege ca proprietarii de locuințe să achiziționeze o poliță PAD, a cărei sumă asigurată este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcție de tipul locuinței asigurate.

Asigurările PAD reprezintă un produs de bază, având un caracter social. Pentru o protecție adecvată a locuinței, este recomandabil ca proprietarii să încheie, pe lângă polița obligatorie PAD, și o asigurare facultativă a locuinței. Astfel, clienții vor beneficia – pe lângă acoperirea de bază oferită de polița obligatorie PAD -și de protecție pentru o paletă largă de riscuri care pot afecta semnificativ locuințele.

„Așadar, pentru o protecțieadecvată a locuințelor, proprietarilor le esterecomandatsăîncheietoateasigurărilenecesare, respectivatâtpolițaobligatorie PAD, câtși o asigurarefacultativă a locuinței”, a precizat Iulia NICOLA.

În 2018, UNSAR a derulat un studiu național privind asigurările de locuințe, în colaborare cu IRES. Studiul a arătat faptul că 74% dintre români sunt interesați de asigurările de locuințe, iar 4 din 5 români cunosc obligativitatea polițelor PAD.

Pentru a crește gradul de conștientizare în rândul proprietarilor de locuințe cu privire la riscurile la care sunt expuși, UNSAR derulează permanent programe de educație financiară, inclusiv prin intermediul platformei Asiguropedia.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand
Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand
Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracțională care a tranzacționat mijloace de transport din spațiul intracomunitar, în cuantum......
EuReporter: Viața fumătorilor este în pericol când li se refuză alternative la fumat
EuReporter: Viața fumătorilor este în pericol când li se refuză alternative la fumat
Când dogma înlocuiește știința în politicile de sănătate publică, oamenii plătesc cu viața. Acesta este avertismentul ...
SUA sunt pe cale să-şi epuizeze timpul şi banii în efortul de a ajuta Ucraina – directoare buget Casa Albă
SUA sunt pe cale să-şi epuizeze timpul şi banii în efortul de a ajuta Ucraina – directoare buget Casa Albă
Directoarea pentru buget a Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat într-o scrisoare adresată luni preşedintelui Camerei ...
Vacanţele pe vasele de croazieră vor ajunge la un nivel record anul viitor
Vacanţele pe vasele de croazieră vor ajunge la un nivel record anul viitor
2024 pare să fie un an de vârf pentru vacanţele de croazieră, turişti cu toate tipurile de buget şi venituri rezervând ...