1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Un deputat cere ca avioanele să ocolească Clujul: e o chestiune de timp până se defectează unul deasupra oraşului

Deputatul clujean Adrian Dohotaru îi cere ministrului Transporturilor Răzvan Cuc să se modifice culoarul de zbor al avioanelor care aterizează şi decolează de pe Aeroportul din Cluj – Napoca, deoarece acestea ar polua fonic şi cu kerosen capitala Ardealului. Mai mult, parlamentarul anticipează că este doar o chestiune de timp până când un avion se va defecta deasupra oraşului.

16 sep, 2019 | | ECONOMICA.net

„ROMATSA din subordinea Ministerului Transporturilor trebuie să schimbe culoarul de zbor astfel încât să ocolească oraşul. Cum cele mai multe accidente au loc la aterizare şi la decolare, e doar o chestiune de timp până când se va produce prima defecţiune a unui avion deasupra oraşului. De aceea, cer preîntâmpinarea unei posibile tragedii prin modificarea culoarului de zbor", spune deputatul Adrian Dohotaru într-o solicitare adresată ministrului Transporturilor Răzvan Cuc.

Deputatul argumentează că aeroportul clujean este construit la doar opt kilometri de centrul oraşului iar autorităţile judeţene "nu au fost destul de prevezătoare încât să schimbe locaţia aeroportului pe altă axă decât este – vest şi nu într-o vale cu ceaţă".

Potrivit lui Dohotaru, clujenii cei mai prejudiciaţi ar fi cei din Someşeni, cartierul Între Lacuri, Mărăşti şi Gheorgheni. "Dar chiar şi eu, care locuiesc în Mănăştur, în celălalt capăt al oraşului, aud din pat, la 6 dimineaţa avioanele cum decolează şi aterizează", adaugă deputatul clujean.

Potrivit acestuia, Clujul nu este un "câmp de cartofi" care să fie survolat de avioane zi – noapte, între 400 şi 500 de zboruri săptămânal.

"Zborurile de noapte depăşesc considerabil limita legală de 40 de decibeli şi ne afectează somnul, care conduce la rândul său la stres, probleme de concentrare, iritare, scădere a performanţei şi productivităţii în muncă. Zgomotul generat de zborurile de zi conduce la scăderea calităţii vieţii, la tulburări psihice şi medicale, motiv pentru care culoarul de zbor trebuie să ocolească municipiul Cluj", explică Adrian Dohotaru.

Acesta întreabă în solicitarea adresată şefului Transporturilor despre profitul realizat de companiile aeriene în ultimii zece ani prin survolarea oraşului şi nu prin ocolirea lui.

De asemenea, acesta întreabă şi când a efectuat ROMATSA cele mai recente teste sonometrice la Cluj şi ce alte oraşe din România sunt afectate de culoarele de zbor care străbat aglomeraţiile urbane.

În urmă cu doi ani, reprezentanţii Aeroportului din Cluj – Napoca declarau, potrivit presei locale, că poluarea fonică de la avioane este mai mică decât cea dată de traficul rutier sau feroviar şi că noile tipuri de aeronave sunt mai puţin zgomotoase.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO