Un director Gazprom avertizează că preţurile gazelor ar putea destabiliza economia Europei

 Creşterea preţurilor la gaze în Europa ar putea destabiliza economia regiunii, dar cooperarea între producători şi consumatori ar putea ajuta la echilibrarea pieţei, a afirmat joi Elena Burmistrova, şeful diviziei de export a grupului rus Gazprom, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 07 oct. 2021, 15:37
Un director Gazprom avertizează că preţurile gazelor ar putea destabiliza economia Europei

Cotaţiile la gaze naturale au atins miercuri noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, ceea ce duce creşterile cumulate înregistrate în ultimele două zile la 60%, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni. La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda, cotaţiile pentru gazele naturale au crescut miercuri la 155 de euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%. Joi, la hub-ul TTF cotaţiile au scăzut la 102 euro pentru 1 MWh.

„În prezent, piaţa spot europeană arată o volatilitate ridicată a preţurilor, dezorientându-i atât pe cumpărători, cât şi pe consumatori, sporind riscurile de destabilizare a întregii economii regionale. Piaţa spot europeană reflectă doar actualul nivel al cererii şi ofertei, nu este un instrument care să furnizeze echilibru pe termen lung”, a explicat Burmistrova.

Oficialul a reiterat că Gazprom îşi îndeplineşte obligaţiile conform contractelor sale pe termen lung, unii dintre cei mai mari clienţi din Europa ai companiei confirmând de asemenea informaţia.

„Furnizăm o cantitate suplimentară de gaze faţă de contracte acolo unde avem posibilităţi tehnice”, a declarat oficialul Gazprom.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Europa este responsabilă de criza gazului, pentru că ea nu a încheiat suficiente contracte de livrare pe termen lung cu Moscova, favorizând astfel creşterea record a preţurilor.

„Toată politica lor a fost de a ieşi din contracte pe termen lung şi această politică s-a dovedit a fi eronată (…) au comis erori”, a declarat el, în cadrul unei reuniuni cu responsabili din sectorul energetic rus.

„În consecinţă, preţul gazului a bătut acum toate recordurile istorice: astăzi, el se apropie de 2.000 de dolari la mia de metri cubi, respectiv de circa zece ori mai mult decât preţul mediu al anului trecut”, a adăugat oficialul rus.

Europa, din ale cărei nevoi de gaze o treime sunt acoperite de Moscova, afirmă de ani că are intenţia de a-şi diversifica sursele de aprovizionare, fără prea mare efect.

Potrivit lui Vladimir Putin, europenii ar fi început să se bazeze mai mult pe achiziţiile de gaz pe termen scurt decât pe cele pe termen lung, care i-ar fi legat de Moscova pe mai mulţi ani.

Referindu-se la aceste vânzări complementare utilizate pentru a completa contracte pe termen lung, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat mai devreme că acestea „nu au putut umple deficitul existent”, adăugând că Rusia „este gata să vorbească din nou despre contracte pe termen lung”.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...