UPDATE: Un elicopter SMURD Iaşi s-a prăbuşit în Republica Moldova. Tot echipajul a murit

Un echipaj SMURD Iași s-a prăbușit cu elicopterul în raionul Cantemir. Acesta urma să transporte o persoană din Cahul la Chișinău. Echipajul era format din patru români. Membrii echipajului au fost confirmaţi morţi de autorităţile de la Chişinău.
Economica.net - joi, 02 iun. 2016, 11:47
UPDATE: Un elicopter SMURD Iaşi s-a prăbuşit în Republica Moldova. Tot echipajul a murit

Echipajul era format din patru persoane, originare din România. Diana Țurcanu, ofițer de presă DSE a declarat pentru Realitatea.md că o persoană a murit, iar alte trei sunt date dispărute.

Elicopterul a dispărut de pe radar la ora 14:13 în apropierea satului Haragîș, raionul Cantemir. La fața locului s-au deplasat mai multe ambulanțe și echipaje SMURD, iar în prezent se efectuează lucrări de căutare a celorlalte 3 persoane.

Echipajul era format din 4 cetățeni români: pilotul, copilotul, medicul și paramedicul.  

În această dimineață, elicopterul SMURD a fost solicitat de medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. Era vorba despre o femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută, scrie Publika.md.

UPDATE Oficial: Toţi cei aflaţi la bord au murit

„Confirm faptul că s-a prăbuşit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi. Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicopterul se îndrepta după un pacient la Cahul. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical”, a declarat viceministrul Sănătăţii, Oleg Crăciun.

„Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legii cercetează cazul. Cred că s-a prbuşit din cauza negurii. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului”, a declarat primarul satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă.

Numele victimelor

Victimele sunt asistentul Gabi Sandu si medicul Dumea Mihaela de la SMURD, pilotul si copilotul. Numele de familie al pilotului era Gavrila, potrivit bzi.ro.

UPDATE 16:15 Prefectul de Iaşi: Familiile victimelor tragediei aviatice SMURD nu au fost încă înştiinţate

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, a confirmat, joi, pentru AGERPRES, că echipajul SMURD prăbuşit în Republica Moldova era din Iaşi.

‘Elicopterul SMURD Iaşi era plecat în misiune cu doi membri ai echipajului şi două cadre medicale. Suntem în legătură cu autorităţile din Republica Moldova, care ne-au confirmat prăbuşirea elicopterului în zona Raionului Cantemir’, a declarat pentru AGERPRES prefectul Marian Grigoraş.

Acesta nu a vrut să dezvăluie identitatea personalului medical şi a celor doi piloţi până când familiile nu vor fi înştiinţate.

UPDATE 16:54 MAI a activat celula de criză după prăbuşirea elicopterului SMURD. Toate aeronavele EC 135 rămân la sol

Ministerul de Interne a activat celula de criză după prăbuşirea elicopterului SMURD în Republica Moldova, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, precizând că în urma accidentului patru persoane au murit – pilotul, copilotul şi două cadre medicale.

Totodată, ea a subliniat că toate aeronavele de tip EC 135 vor rămâne la sol.

Oficialul MAI a mai afirmat că la ora 15,00, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a anunţat faptul că s-a găsit epava elicopterului. Oficialul MAI a adăugat că aeronava era fabricată în august 2014, iar inspecţia a fost făcută în 2016, pilotul având peste 4.000 de ore de zbor.

”În jurul orei 14,20, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operaţional de la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi a MAI că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova, în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgenţă. La nivelul MAI a fost convocată imediat celula de criză pentru gestionarea situaţiei”, a spus aceasta.

Purtătorul de cuvânt al MAI a afirmat că la ora 15,00 s-a primit confirmarea de la forţele ajunse la faţa locului că,
”într-o regiune împădurită din zona localităţii Haragîş din raionul Cantemir din Republica Moldova, a fost găsită epava elicopterului, iar cele 4 persoane aflate la bord sunt decedate”.

‘Despre aeronavă vă pot spune că este de tip EC 135, cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014 şi a cărei ultimă inspecţie periodică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane – pilot, copilot, medic şi asistent medical. Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor, iar copilotul – 1.480 ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul medical de 11 ani. (…) S-a luat decizia ca toate aeronavele 135 să rămână la sol’, a arătat Dajbog, într-o declaraţie de presă.

Potrivit acesteia, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a pus la dispoziţia autorităţilor din Republica Moldova resurse ale Poliţiei Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor acestui accident aviatic.

‘După confirmarea accidentului aviatic, ministrul Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean, dl Alexandru Jizdan, care, în discuţia telefonică, a reconfirmat producerea accidentului şi decesul membrilor echipajului. Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziţia autorităţilor din Republica Moldova resurse ale Poliţiei Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor producerii acestui accident aviatic. Totodată, l-a informat pe premierul Dacian Cioloş despre
producerea accidentului şi a dispus ca dl Raed Arafat, şef al DSU, să se deplaseze în Republica Moldova’, a menţionat purtătorul de cuvânt al MAI.

Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată şi în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic, a adăugat aceasta.

‘Cercetarea la faţa locului este coordonată de procurorul general interimar şi de adjunctul şefului Poliţiei Naţionale din Republica Moldova. La acest moment, structurile MAI desfăşoară procedura de anunţare a familiilor celor patru membri ai echipajului. Pentru anunţarea familiilor au fost formate echipe alcătuite din psihologi şi poliţişti de la IPJ Iaşi’, a mai declarat Dajbog.

UPDATE 17:50 O echipă de procurori militari români se va deplasa în Republica Moldova

‘O echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară’, se arată într-un comunicat transmis joi de Parchetul General.

La nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi s-a constituit joi un dosar penal în legătură cu accidentul aviatic petrecut în localitatea Haragâş din Republica Moldova. Dosarul a fost preluat apoi de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

UPDATE 18:40 Cioloş a discutat cu omologul moldovean despre o anchetă comună

Premierul Dacian Cioloş a discutat joi cu omologul moldovean, Pavel Filip, despre declanşarea unei anchete comune în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD în Republica Moldova, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Potrivit lui Suciu, cei doi oficiali au discutat ‘elementele pregătitoare pentru o anchetă comună’. 

UPDATE 21:00 Specialişti din IGPR şi IPJ Iaşi se deplasează în R. Moldova, cu echipamente de specialitate

O echipă de specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai IPJ Iaşi, sub coordonarea procurorilor militari, se va deplasa, joi seară, în Republica Moldova, urmând să participe la cercetarea la faţa locului în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD, informează MAI.

Specialişti ai Poliţiei Române, conduşi de directorul Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR, chestor de poliţie Gabriel Ţîru, se vor deplasa cu un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment şi cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor.

La nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi s-a constituit joi un dosar penal în legătură cu accidentul aviatic petrecut în localitatea Haragâş din Republica Moldova. Dosarul a fost preluat apoi de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Se actualizează…

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...