Un euro slab poate salva uniunea monetară, spun analiştii după un raport Commerzbank

Perspectiva scăderii monedei unice sub pragul de 1,2 doalri/euro, pe traiectoria descendentă din ultimele luni, ar putea conveni, paradoxal, adepților  euro în configurați actuală, potrivit unui raport al Commerzbank , citat de L' Express.
Economica.net - Dum, 15 iul. 2012, 14:50
Un euro slab poate salva uniunea monetară, spun analiştii după un raport Commerzbank

Euforia privind soarta monedei unice, de la reuniunea europeană (sfârşitul lunii iunie), s-a transformat în scepticism. Euro se află acum sub o presiune mai puternică din partea altor monede decât în urmă cu două săptămâni’, explică un raport al Commerzbank, citate de L’ Express.

Pentru o scurtă perioadă de timp, valoarea  euro a crescut. S-a întâmplat după anunţul liderilor europeni privind aplicarea până la sfărşitul anului a unui mecanism care să permită o recapitalizare directă a băncilor, în anumite condiţii, prin intermediul Fondului de ajutorare pentru stabilitate financiară (FESF) şi al Mecanismului European de Stabilitate  (MES).

Totuşi, sub presiunea îngrijorărilor în creştere privind sănătatea sectorului bancar, ca şi a economiei din Spania, dar şi pentru cea a Italiei, moneda unică europeană s-a depreciat cu 4 puncte în raport cu dolarul american, ajungând vineri la 1,2163 dolari, cel mai slab nivel de la 29 iunie 2010.

Piaţa anticipează o cădere a euro sub pragul 1 euro=1,20 dolari“, notează Kathleen Brooks, analist la Forex.com – ceea ce pentru unii experţi nu este neapărat o veste foarte proastă, comentează L’ Express citând AFP.

La rândul lor, specialiştii băncii americane de afaceri Merrill Lynch susţin că „pare evident că un euro puternic devalorizat ar putea permite de fapt salvarea lui“.

O depreciere semnificativă a euro în raport cu dolarul ar permite compensarea unei mari părţi a pierderilor provocate de scăderea competitivităţii unor ţări precum Italia în comparaţie cu SUA, după crearea monedei unice europene, cred experţii Merrill Lynch.

Devalorizarea euro ar permite consolidarea competitivităţii exporturilor în două din cele mai mari economii ale zonei euro: Germania şi Franţa – şi ceea ce ar fi un veritabil balon de oxigen pentru relansarea economică a ambelor ţări.

O scădere cu 10% a cursului de schimb al monedei europene unice în raport cu alte devize, nu doar cu dolarul, ar însemna de fapt o creştere economică de 0,7 puncte în zona euro.

Totuşi, această varianrtă de lucru nu trebuie însă supraestimată, ţinând cont de faptul că efectele într-o astfel de situaţie se resimt în cel puţin şase luni, a declarat pentru AFP Michel Martinez, economist şef pentru zona euro al Société Générale.

„Nu trebuie pierdute din vedere motivele deprecierii monedei unice, respectiv datoriile, care au determinat majoritatea guvernelor să adopte măsuri de austeritate cu un impact profund negativ asupra creşterii economice“, a insistat bancherul francez.

Pe de altă parte, China, care a ajutat uniunea monetară după declanşarea crizei, în special prin achiziţionarea de euro pentru diversificarea rezervelor sale valutare, s-ar putea afla în imposibilitatea de a susţine această traiectorie din cauza unei diminuări a exportului chinez în ţări europene şi a încetinirii ritmului de creştere în cea de-a doua economie a planetei.

În concluzie, o depreciere a euro sub 1,15 dolari ar fi temporară, deoarece presiunile asupra monedei americane s-ar putea accentua, înaintea alegerilor prezidenţiale şi în contextul incertitudinii politice şi economice generată de acestea, conchide Kathleen Brooks

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...