1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

Companii

Un fond de investiţii american preia peste 18.000 de hectare de teren arabil în România

Fondul de investiţii american Paine & Partners a preluat indirect, prin achiziţionarea producătorului britanic Spearhead International Ltd, peste 18.000 de hectare de teren arabil în judeţele Teleorman, Dolj şi Prahova.

02 iul, 2015 | | ECONOMICA.net

Fondul american de investiţii Paine & Partners a achiziţionat miercuri, 2 iulie, compania Spearhead International Ltd,  unul dintre cei mai mari producători britanici din agribusiness-ul Uniunii Europene, potrivit South China Morning Post. În acest fel americanii ajung să exploateze în România aproximativ 18.200 de hectare de teren arabil, în mare parte arendat de companiile pe care Spearhead le controlează. 

Spearhead a intrat foarte discret pe piaţa terenurilor arabile din România la începutul anilor 2000, arendând de la persoane fizice şi juridice suprafeţe tot mai mari de teren în judeţele Dolj şi Teleorman. Spre exemplu, în 2002, potrivit Ziarului Financiar, compania a preluat în jur de 3.000 de hectare de teren în Dolj. De asemenea, producătorul britanic deţine 100% din acţiunile companiei SC Agrinatura SA din Nanov, Teleorman, o firmă profitabilă (8,3 milioane de lei net) cu afaceri de 68 de milioane de lei şi 90 de angajaţi în 2014.  Totodată, în aprilie 2014, Spearhead International Ltd a anunţat că subsodiara sa din România, Agrinatura SA, a preluat 100% din acţiunile SC Agronica SRL (Teleorman), SC Agritac SRL (Prahova) şi active ale SC Moara Voievoda SRL (Teleorman). Suprafaţa de teren exploatată de companie a crescut atunci cu 1.680 de hectare, până la aproximativ 17.700 de hectare. 

Conform ultimelor informaţii de pe site-ul oficial al Spearhead International Ltd, producătorul exploatează în România 18.200 de hectare de teren arendat, ţara noastră fiind a treia din portofoliul companiei, în funcţie de suprafeţele exploatate. Mai produc cereale pe 30.400 de hectare în Polonia, 24.400 de hectare în Cehia, 5.700 de hectare în Slovacia şi 5.600 de hecatre în Marea Britanie.

La nivel internaţional,  Spearhead este un furnizor important pentru multinaţionale din domeniul alimentar, precum Pepsico şi este în plin proces de dezvoltare pe segmentul producţiei de seminţe. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO