1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

Companii

Un fond de investiţii cu un buget de 100 mil. euro pentru România şi-a anulat planurile, din cauza evenimentelor - Coface

Evenimentele de pe scena politică românească, neanticipate, determină investitorii care plănuiau să investească în România să îşi amâne decizia şi să se orienteze către alte pieţe până ce vor vedea mai multă stabilitate în ţară, sau se aşteaptă la câştiguri mai mari, pe seama creşterii primei de risc, susţin specialiştii Coface.

02 feb, 2017 | Agerpres

'În lumina ultimelor evenimente, am primit ieri (miercuri-n.r.) câteva telefoane din partea unor fonduri de investiţii internaţionale, care îşi arătau îngrijorarea vis-a-vis de cea ce se întâmplă în perioada următoare, pentru că au din ce în ce mai puţină predictibilitate, semnalele nu încurajează investiţiile pe termen lung. Chiar unul dintre fonduri îmi declara că avea un buget alocat de 100 de milioane de euro pentru investiţii, pentru preluări de companii anul acesta, în România, dar şi-au anulat orice investiţie şi au pus în stagnare proiectele actuale. (Evenimentele - n.r.) creează aşteptare, creează tensiune şi este important ca tot ceea ce se întâmplă în această perioadă să se stabilizeze, să nu escaladeze către o criză politică care, pe lângă efectele negative pe termen scurt, dă nişte semnale foarte periculoase pe termen lung, privind lipsa de predictibilitate şi descurajarea investiţiilor', a declarat joi Iancu Guda, director servicii şi economist şef în cadrul Coface România.

La rândul său, Eugen Anicescu, country manager Coface România, susţine că investitorii globali s-au acomodat, în ultima perioadă, cu şocurile, şi au învăţat să le gestioneze, dar asta presupune şi orientarea către pieţe mai sigure.

'Investitorii ştiu să gestioneze instabilitatea, dar au şi alternative. Ei spun 'da, ştiu ce să fac în instabilitate, dar de ce să mă bag şi să nu stau să aştept 3 luni până iau decizia şi să mă duc în altă parte între timp', a explicat Anicescu.

Totodată, în perioade agitate creşte prima de risc, iar investitorul aşteaptă randamente mai mari. 'Crescând prima de risc, creşti pretenţiile, creşti presiunea, creşti exigenţele şi reduci spectrul unei investiţii care se poate face. Când un investitor este dispus să abordeze un radar mai extins, va avea o amprentă mai mare asupra mediului de afaceri, iar probabilitatea să preia companii, să investească este mai mare. Dar când devine mai exigent, tot mai puţine companii se califică în acest condiţii de risc şi respectivul investitor se va orienta către alte ţări', a mai spus Guda.

La rândul său, Anicescu a menţionat faptul că şi la nivel global provocarea anului 2017 ţine de incertitudine, care se suprapune, în acest moment, 'pe un mediu foarte încins şi în România'.

În opinia sa, incertitudinea este generată de cele două evenimente importante ale anului 2016, respectiv votul britanicilor pro Brexit şi alegerile din SUA 'cu surpriza Donalt Trump', evenimente ale căror consecinţe nu sunt clare, încă, pentru celelalte economii ale lumii.

La aceste două evenimente se adaugă, potrivit reprezentantului Coface, alegerile de anul acesta din Germania, Franţa şi Olanda, ale căror rezultate ar putea accentua incertitudinile.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO