Un fost ministru al Energiei din România cere Comisiei Europene să preseze Bulgaria să finalizeze interconectorul de gaze cu Grecia. “Au trecut opt ani și nu mai este timp de poveşti”

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și una dintre vocile autorizate în domeniu, a solicitat public Comisiei Europene să facă presiuni pentru finalizarea interconectorului de gaze dintre Bulgaria și Grecia, un proiect de interes comun al UE care ar asigura aprovizionarea cu gaze non-rusești. Proiectul este mult întîrziat și, în ciuda avansului din ultimele luni, este posibil să nu fie operațional în această iarnă
Mihai Nicuţ - mar, 16 aug. 2022, 13:24
Un fost ministru al Energiei din România cere Comisiei Europene să preseze Bulgaria să finalizeze interconectorul de gaze cu Grecia. “Au trecut opt ani și nu mai este timp de poveşti”

Iată mai întâi scrisoarea lui Răzvan Nicolescu:

Catre Comisia Europeana,

In atenția doamnei Comisar pentru Energie Kadri Simson

Bucuresti, 15 August 2022

Stimata doamna Comisar,

Va scriu aceasta scrisoare pentru a-mi exprima profunda îngrijorare cu privire la întârzierile repetate si nejustificate ale punerii in funcțiune a interconectorului de gaz natural Bulgaria – Grecia si, implicit, a Coridorului Vertical.

La 10 decembrie 2014, in calitatea mea de atunci de ministru roman al energiei, lansam împreuna cu omologii din Grecia si Bulgaria proiectul European al Coridorului Vertical care își propunea sa diversifice rutele si mai ales sursele de aprovizionare cu gaz natural pentru regiunea noastră, prin accesul la terminalele grecești de LNG si la gazul produs in Azerbaidjan. Lansarea a avut loc la sediul Comisiei Europene, in prezenta Vicepreședintelui Comisiei Europene pentru Uniunea Energetica, Maros Sefcovic. Eram cu toții hotărați si optimiști ca vom genera surse alternative pentru consumatorii europeni si pentru cei din Republica Moldova si Ucraina, doua tari vecine integrate in piața noastră prin apartenenta la Tratatul Comunității Energetice din Sud-Estul Europei.

Prima etapa in realizarea acestui proiect era realizarea fluxului invers intre Bulgaria si Grecia, care ar fi trebuit sa se realizeze in primii trei ani după semnarea din decembrie 2014. Schimbările de guvern din cele doua tari UE, lipsa de voința a conducerii Bulgartransgaz de a respecta înțelegerile asumate precum si inactivitatea serviciilor de specialitate ale Comisiei Europene in a-si îndeplini atribuțiile de monitorizare a implementări obiectivelor europene si a legislației aferente, inclusiv cea care privește prevenirea unor abuzuri de poziție dominanta, au făcut ca proiectul sa fie, astăzi, încă nefuncțional. Din fericire, partea cea mai complicata tehnic (BRUA) a Coridorului Vertical a fost realizata de Romania in timpul asumat si in bugetul alocat.

Aceasta ineficienta in urmărirea atingerii obiectivelor generale ale UE, coroborata cu dezvoltarea rapida a altor proiecte de infrastructura (prelungirea Turkstream prin Bulgaria către Ungaria) au agravat dependenta consumatorilor europeni din regiunea noastră de o sursa unica de furnizare (Gazprom) in loc sa o reducă, așa cum ne-am propus in 2014.

Aceste proiecte si acțiuni au fost derulate, inclusiv, cu participarea companiilor europene Bulgartransgaz (Bulgaria) si FGDZ (Ungaria). Ca unul care si-a dedicat o parte importanta din cariera pentru a servi interesele Uniunii Europene, inclusiv in calitate de Președinte al ACER, îmi este greu sa accept aceasta lipsa de acțiune din partea serviciilor Comisiei Europene. Obiectivele si regulile trebuie respectate in UE de către toți.

După cum probabil cunoașteți, blocajele in infrastructura europeana de gaz natural reprezintă o problema tot atât de mare ca deficitul de aprovizionare.

Având in vedere cele de mai sus va solicit sa începeți o procedura rapida de verificare a conformității acțiunilor Bulgartransgaz cu legislația europeana. O noua iarna se apropie. Au trecut opt ani si nu mai este timp de povesti.

Rugandu-va sa considerați scrisoarea mea, adresata in nume personal, o plângere formala la care aștept un răspuns rapid din partea serviciilor dvs. va rog sa primiți salutul meu cordial.

Răzvan Nicolescu

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este conceput să facă legătura între sistemul naţional de transport al gazelor din Grecia şi gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP) în regiunea Komotini din Grecia cu sistemul naţional de transport de gaze din Bulgaria în regiunea Stara Zagora. Lungimea totală a interconectorului este de 182 de kilometri, diametrul conductei este de 32 de inchi, iar capacitatea de transport a fost concepută la trei miliarde metri cubi pe an pe direcţia Grecia-Bulgaria. Pe termen lung, interconectorul IGB va putea transporta gaze naturale din Israel şi Cipru, precum şi volume suplimentare din Azerbaidjan şi alte ţări.

Recent, au fost făcute anunțuri despre finalizarea lucrărilor, dar este posibil ca gazoductul să nu fie operațional înainte de începerea iernii.

„Încă nu este clar dacă interconexiunea de gaze cu Grecia va începe să funcționeze în octombrie. Nimeni nu ne poate garanta acest lucru”, a declarat recent șeful Bulgargaz, citat de BTA, în cadrul unei ședințe a Autorității de reglementare în domeniul energiei de la Sofia, în care s-a discutat despre cererea Bulgargaz privind aprobarea prețului reglementat al gazelor în luna august.

 

Te-ar mai putea interesa și
MOL deschide trei noi benzinării în România
MOL deschide trei noi benzinării în România
MOL România a deschis trei stații noi de servicii în Brăila, Oradea și Călărași, în ultimele 30 de zile, arată compania într-un comunicat de presă....
Finanțele au împrumutat jumătate miliard de lei de la bănci
Finanțele au împrumutat jumătate miliard de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Ungaria acuză din nou UE: Utilizează standarde duble în privinţa migraţiei atunci când permite Germaniei şi Franţei să-şi închidă graniţele, dar pedepseşte Ungaria pentru că protejează frontierele externe ale blocului comunitar
Ungaria acuză din nou UE: Utilizează standarde duble în privinţa migraţiei atunci când permite Germaniei şi Franţei ...
Uniunea Europeană utilizează standarde duble atunci când permite Germaniei şi Franţei să-şi închidă frontierele, ...
CFR SA: Investiţii în valoare de aproape 274 milioane lei pentru modernizarea a 7 poduri de cale ferată
CFR SA: Investiţii în valoare de aproape 274 milioane lei pentru modernizarea a 7 poduri de cale ferată
 CFR SA a lansat licitaţia pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări de reabilitare şi reconstrucţie ...