Un grup din Hong Kong vrea să construiască un canal navigabil în Nicaragua, ca alternativă la Panama

Un grup înregistrat în Hong Kong a primit avizul autorităţilor din Nicaragua pentru construirea unui canal navigabil de 286 kilometri care să conecteze Atlanticul de Pacific traversând teritoriul statului central-american, proiect estimat la 40 miliarde de dolari, potrivit Financial Times (FT).
Economica.net - vin, 14 iun. 2013, 08:45
Un grup din Hong Kong vrea să construiască un canal navigabil în Nicaragua, ca alternativă la Panama

Adunarea Naţională din Nicaragua, unde coaliţia de stânga a preşedintelui Daniel Ortega deţine majoritatea, a decis cu 61 de voturi „pentru” şi 25 „împotrivă” să acorde proiectul în concesiune pe 50 de ani companiei HKND Group, înregistrată în Hong Kong, pentru a efectua studiile necesare şi pentru a realiza canalul, în pofida opoziţiei activiştilor de mediu şi semnelor de întrebare referitoare la viabilitatea economică a afacerii.

HKND este o companie înfiinţată recent în Hong Kong, condusă de omul de afaceri Wang Jing (40 de ani), care este de asemenea director general la Beijing Xinwei, o companie de telecomunicaţii de mărime medie din China.

Susţinătorii planului susţin că realizarea proiectului va transforma economia săracă a statului central-american.

Proiectul nu cuprinde în acest moment informaţii financiare detaliate şi nici traseul vizat pentru canalul navigabil.

„Una dintre bogăţiile cele mai mari ale ţării este poziţia geografică. De aceea această idee a existat întotdeauna. Datele arată că transportul maritim este în creştere continuă, iar această evoluţie face ca proiectul să fie fezabil. Opoziţia faţă de proiect nu este un act patriotic”, a declarat un congresmen în timpul dezbaterilor din adunarea naţională.

Opozanţii susţin că proiectul reprezintă „o fantezie” propusă de preşedintele Ortega drept leac pentru toate problemele ţării.

„Marii chinezi nu au nici capitalul, nici experienţa pentru o lucrare atât de mare. Nu există precedent”, a afirmat liderul opoziţiei.

Canalul ar trebui cu siguranţă să treacă prin Lacul Nicaragua, cea mai importantă sursă de apă proaspătă a ţării. Astfel, eventualul impact asupra mediului ar fi foarte grav.

Latura economică a proiectului poate fi de asemenea pusă sub semnul întrebării. Canalul Panama se apropie de finalizarea unui proiect de extindere prin care îşi va dubla capacitatea, investiţie de 5 miliarde de dolari. În acelaşi timp, topirea gheţarilor de pe Inelul Arctic ar putea deschide o rută nordică de transport maritim ca alternativă la traversarea Americilor printr-un canal navigabil.

HKND a anunţat că a contractat compania de consultanţă McKinsey pentru a efectua analizele necesare, iar studiile tehnice iniţiale vor fi realizate de grupul China Railway Construction Corp.

Nicaragua a mai încercat construirea unui canal navigabil, însă planul a eşuat în două rânduri, la începutul secolului XX şi în anul 2006.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...