Un italian cu afaceri de 4,8 milioane de euro în România este cel mai mare datornic al Agenţiei Domeniilor Statului

Mario Costariol, un om de afaceri italian care exploatează mii de hectare de teren în judeţul Olt, a acumulat cea mai mare datorie către Agenţia Domeniilor Statului în contul redevenţei pe care trebuia să o achite pentru că exploatează terenul statului.
Alina Stanciu - sâm, 04 feb. 2017, 21:51
Un italian cu afaceri de 4,8 milioane de euro în România este cel mai mare datornic al Agenţiei Domeniilor Statului

Compania Energia Verde SA controlată de omul de afaceri italian Mario Costariol (59 de ani) alături de alţi trei acţionari cu cetăţenie română (Adrian Ciobanu, Gavrilă Radu şi Doru Cojocaru) este cea mai mare debitoare a Agenţiei Domeniilor Statului în funcţie de sumele datorate pentru anul 2016 de către societăţile cu contracte în vigoare, potrivit informaţiilor trimise ECONOMICA.NET de către ADS. Italianul avea la data de 31 decembrie 2016 un debit de aproximativ 41.000 de lei în contul redevenţelor neachitate anul trecut pentru că a exploatat  257,5 hectare arendate de la ADS.

Potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de termene.ro, Costariol are afaceri atât în domeniul agricol, prin Energia Verde Strejeşti SA, cât şi în bio combustibili și energie eoliana. „S.C. Energia Verde S.A. este o firma mixtă româno-italiană specializată în dezvoltarea de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile. Energia Verde SA este prezentă în Romania pe două direcții mari de afaceri: bio combustibili și energie eoliana”, se arată într-un anunţ de angajare al companiei.

Energia Verde Strejeşti SA a raportat în 2015, potrivit ultimelor date disponibile, o cifră de afaceri netă de aproximativ 21,7 milioane de lei şi un profit net de 9,3% şi are 48 de angajaţi. De asemenea, compania operează una dintre cele mai mari exploataţii de terenuri arabile din judeţul Olt deţinînd în 2014 aproximativ 4.000 de hectare.

Reprezentanţii Energia Verde SA nu au putut fi contactaţi pentru detalii.

Tot un cetăţean italian, Fracas Andreina, unicul acţionar a SC DM Agrolugoj SRL, potrivit termene.ro, este al treilea cel mai mare datornic ADS cu o sumă de aproximativ 15,9 mii de lei în contul a 290,2 hectare pe care le-a arendat de la ADS, dar pentru care nu a achitat redevenţa. 

Agrolugoj SRL, care expliatează teren în judeţul Timiş, a raportat în 2015 o cifră de afaceri de peste 609.000 de lei şi un profit net de 11,5 mii lei.

Al doilea cel mai mare datornic este o persoană fizică, Telehoi Iulian care datora Agenţiei Statului peste 16,4 mii de lei pentru ne plata redevenţei aferente arendării unei suprafeţe de 417 hectare. 

Urmează Mega Construct SRL, compania familiei Zifceak din judeţul Timiş, potrivit datelor termene.ro, cu un debit de 11,9 mii de lei pentru 291 de hectare arendate de la ADS şi Horticola SA Dunărea cu un debit de 9,1 mii lei pentru 121,5 hectare. 

Datorii pentru redevenţe derizorii

Din calculele ECONOMICA.NET, cei mai mari datornici ADS în funcţie de sumele datorate pentru anul 2016 de către societăţile cu contracte în vigoare plătesc sume derizorii pentru suprafeţele aflate în proprietatea statului pe care le exploatează. Astfel, Energia Verde SA a avut de achitat, în medie,  159,2 lei pentru fiecare hectar arendat de la ADS, Horticola SA Dunărea a avut o redevenţă de 75 de lei pe hectar, Mega Construct de 40 de lei pe hectar,  SC DM Agrolugoj SRL de 54 de lei pe hectar, iar Telehoi Iulian trebuia să plătească 39 de lei pe hectar.  

Din datele ADS, pentru terenurile agricole, cel mai mic nivel al redevenţei din contractele în derulare în 2016 a fost de 20 kg grâu/ha/an pentru păşunile alpine, iar nivelul maxim a fost de  de 23.49kg grâu pe hectar pe an pentru teren arabil.

Contracte reziliate în 2016

Anul trecut, ADS a reziliat 85 de contracte de concesiune sau arendă, din care 53 au fost denunţate pe motiv de neplata redevenţei. Dintre aceste contracte, cel mai mare din punct de vedere al suprafeţei exploatate aparţine familiei Şoneriu din Braşov, unul dintre cei mai mari actori de pe piaţa cărnii şi a preparatelor din carne din România. Carmolimp SRL, compania familiei Şoneriu care a dat şi un secretat de stat în Guvernul Ponta (Valentin Şoneriu) avea de la ADS 2.566 de hectare de teren. În 2015, compania avea datorii de peste 58.300 de lei.

De asemenea, ADS a încetat un contract de arendă pe 1.146 de hectare cu Agroser Comexim SRL şi un altul de 849,7 de hectare cu SC legist Impex SRL.

La 31 decembrie 2016, ADS era în curs de recuperare a unei sume totale de 186,5 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat de-a dreptul, 40% din blocurile Capitalei nu au apă caldă
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat ...
Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a anunțat că două centrale electrice de termoficare (CET) au fost oprite în această seară ca urmare a......
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, ...
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...