1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Un magnat îmbogăţit din afacerile cu statul lichidează active din firmă ca s-o menţină în viaţă

Dafora Mediaş lichidează toate activele ce nu fac parte din activitatea de bază şi cere votul acţionarilor pentru continuarea activităţii.

06 iul, 2014 | ECONOMICA.net

Una dintre cele mai mari companii de pe piaţa locală a serviciilor de foraj are mari probleme în activitate. Pierderile şi datoriile mari la bănci au făcut ca Dafora Mediaş, compania magnatului Gheorghe Călburean, să ajungă să ceară în AGA vânzarea de active pentru continuarea activităţii. Chiar dacă, cel mai probabil, votul va fi majoritar, Călburean având pachetul de control al companiei, compania tot trebuie să rezolve problema gravă a asigurării capitalului de lucru şi a lichidităţilor. În acest sens, în AGA din 4 august, se supune la vot lichidarea tuturor activelor ce nu fac obiectul activităţii de bază a companiei: forajul după petrol, gaze şi ape geotermale.

„Activul net al societăţii, determinat ca diferenţa dintre totalul activelor şi totalul datoriilor s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului subscris, activul net fiind în suma de – 50,9 milioane de lei”, se arată într-un comunicat remis Bursei.

La vânzare vor fi scoase mai multe imobile, terenuri şi utilaje în valoare de peste 30 de milioane de lei, preţ izvorât din rapoartele de audit. Lista bunurilor scoase la vânzare se găseşte pe site-ul companiei.

Situaţia financiară a Dafora s-a deteriorat constant în ultimii trei ani. Astfel, dacă în 2011, compania lui Călburean făcea pierderi de 11, milioane de lei la afaceri de 300 de milioane de lei, în 2012, pierderile au urcat la 22 de milioane de lei (la afaceri de 286 de milioane de lei), pentru ca, anul trecut, pierderile să urce spectaculos la 145 de milioane de lei la afaceri de 236 de milioane de lei.

Datoriile pe termen scurt au ajuns la 180 de milioane de lei, comerciale şi la instiuţiile de credit.

Omul de afaceri Gheorghe Călburean mai deţine şi compania Condmag Braşov, specializată de montajul de conducte de gaz şi apă şi pe construcţii civile şi industriale. El a făcut avere din contracte cu companiile de stat, mai ales Romgaz Mediaş şi Transgaz Mediaş.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO