Un mare constructor român, participant la metroul Drumul Taberei, caută dreptate la ECJ, după ce a luat „certificat negativ”

Un mare constructor român merge până la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (ECJ) pentru a-şi căuta dreptatea, după ce a fost exclus de la mai multe licitaţii. Cel mai negru coşmar al constructorilor a devenit realitate pentru firma cu lucrări la Metroul de Drumul Taberei şi Centura Capitalei, după ce anul trecut i-a fost emis certificat negativ.
Anemona Andone - Dum, 03 iun. 2018, 20:53
Un mare constructor român, participant la metroul Drumul Taberei, caută dreptate la ECJ, după ce a luat

Considerat doar o sperietoare, documentul constatator „negativ” (certificatul negativ) începe să producă efecte în cazul constructorilor. Principala consecinţă a emiterii unui astfel de document este eliminarea ofertantului, timp de 3 ani, de la procedurile de achiziţii publice.

Delta ACM 93, firmă care a efectuat lucrări la Metroul de Drumul Taberei şi Centura Bucureşti, a fost eliminată de la mai multe licitaţii la care s-a înscris în ultimul an, după ce anul trecut i-a fost emis certificat negativ.

Potrivit GazetadeSud, documentul constatator a fost emis de către Primăria Râmnicu Vâlcea care a reziliat un contract cu Delta ACM 93, după ce a considerat că firma nu a respectat clauzele contractuale atunci când „s-a procedat la înlocuirea unui subantreprenor fără acordul prealabil expres al beneficiarului„. Municipalitatea din Bănie a stabilit apoi un prejudiciu, în cuantum de 2,34 milioane de lei, iar părțile au ajuns la judecată.

Soluţionarea disputelor dintre cele două părţi se anunţă a fi de durată, unul dintre dosare fiind trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Între timp, din cauza certificatului negativ Delta ACM 93 este exclusă de la mai multe licitaţii. Conform presei din Bănie, doar în luna ianuarie Delta ACM 93 București s-a trezit exclusă de la trei megalicitații din Oltenia derulate de autorități locale.

În februarie, Economica.net a relatat cum constructorul bucureştean a fost eliminat şi din cadrul licitaţiei Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru lărgirea DN7 la patru benzi între Titu şi Bâldana.

Delta ACM 93 a contestat decizia CNAIR la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Cum pe 2 februarie CNSC i-a respins contestaţia, firma bucureşteană s-a adresat apoi Curţii de Apel Bucureşti. 

Pe 2 aprilie, instanţa a admis în parte cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în acest caz. De asemenea, procesul a fost suspendat până la pronunţarea hotărârii preliminare de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Prin această sesizare, CJUE este solicitată să clarifice dacă „rezilierea unui contract de achiziţii publice, pe motivul că ar fi fost subcontractată o parte din lucrare fără autorizarea autorităţii contractante, se circumscrie unei deficienţe semnificative sau persistente la îndeplinirea unei cerinţe de fond prevăzute de un contract de achiziţii publice anterior care să conducă la excluderea unui operator economic de la participarea la o procedură de achiziţie publică”.

Constructorul român susţine în contestaţia sa că autorităţile contractante din România ar trebui să ţină cont de jurisprudenţa europeană în cazul excluderii ofertelor (foto jos).

Şi spaniolii de la Copisa au fost eliminaţi din cadrul licitaţiei pentru Lărgire la 4 benzi DN 7 Bâldana – Titu, în baza unui document constatator emis de către CFR SA. Contestaţia lor a fost respinsă tot pe 2 februarie de către CNSC, la pachet cu cea a Delta ACM 93. În martie, contestaţia Copisa a fost respinsă şi de Curtea de Apel Bucureşti.

CNAIR a lansat pe 27 iulie 2017 licitaţia pentru „Proiectare şi execuţie Lărgire la 4 benzi DN 7 Bâldana – Titu km 30+950 – 52+350”.  Pe 10 octombrie au fost deschise cele şapte oferte depuse pentru contractul estimat la 210 milioane de lei. În prezent, această licitaţie se afă în etapa de evaluare financiară a ofertelor.

Lărgirea la 4 benzi a DN 7, între localităţile Bâldana şi Titu, a fost solicitată inclusiv de marii operatori economici din județul Dâmbovița, care doresc o legătură rutieră modernizată cu municipiul Bucureşti. Printre aceştia se numără şi francezii de la Renault care au inaugurat pe 15 septembrie 2010 Centrul Tehnic Titu, al doilea centru de încercări al grupului din lume, ca mărime, având o suprafaţă de 350 de hectare.

Se prevede ca sumele pentru modernizarea acestui segment de drum naţional să fie asigurate din POIM 2014-2020.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful Unilever, Alan Jope, părăseşte compania la finalul lui 2023
Şeful Unilever, Alan Jope, părăseşte compania la finalul lui 2023
Unilever a anunţat luni că directorul general Alan Jope intenţionează să se pensioneze la finalul lui 2023, după cinci ani în care s-a aflat la conducerea gigantului din domeniul bunurilor de......
Cîmpeanu: Vor fi asigurate condiţii de funcţionare a şcolilor în sezonul rece. Nu se justifică iniţiativele izolate de reducere a temperaturii
Cîmpeanu: Vor fi asigurate condiţii de funcţionare a şcolilor în sezonul rece. Nu se justifică iniţiativele izolate ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că vor fi asigurate condiţii de funcţionare a şcolilor în perioada sezonului ...
Kazahstan afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei
Kazahstan afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei
Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri exsovietici ai Rusiei, nu va recunoaşte posibila anexare de către ...
Apple va produce iPhone 14 în India
Apple va produce iPhone 14 în India
Apple Inc a anunţat luni că va produce în India cel mai recent model iPhone 14, gigantul tehnologic american căutând ...