Un mare retailer internaţional de îmbrăcăminte dispare din România

Retailerul Sprider Stores, care la începutul acestui an avea 10 magazine în România, se află în faliment de la sfârşitul lunii iulie. Printre creditori se numără Orange România, Urgent Curier, Uniunea Producătorilor de Fonograme din România şi Autotehnica Fleet Services.
Andrada Ghira - mar, 01 oct. 2013, 11:36
Un mare retailer internaţional de îmbrăcăminte dispare din România

Odată cu criza, compania a început să închidă din magazine, reducând numărul de magazine la 50 şi închizând operaţiunile din România, Cipru, Polonia şi Serbia.

În România, compania avea în luna ianuarie a acestui an zece magazine faţă de 17 unităţi în 2011.

Lichidatorul firmei din România a grupului elen a scos la vânzare în ultimele săptămâni mai multe bunuri, precum, mobilier specific de magazin de îmbrăcăminte, case de marcat, suporturi haine.

European Convergence Development Company, care deţine participaţii în cadrul parcurilor de retail Era Shopping Park Oradea şi Iaşi, a anunţat recent în raportul financiar că retailerul şi-a închis magazinele din cele două proiecte. Cel de la Iaşi a fost închis în luna mai a acestui an.

Sprider Stores a avut în România o cifră de afaceri de 3,56 milioane de euro în 2012, o pierdere netă de 7,46 milioane de euro şi 103 angajaţi.

În 2011, cifra de afaceri a fost de 5,9 milioane de euro, o pierdere de 2,5 milioane de euro şi 170 de angajaţi.

Retailerul şi-a suspendat astăzi, 1 octombrie, toate operaţiunile în Grecia şi a închis reţeaua de magazine disponibilizând 800 de angajaţi, scrie publicaţia Kathimerini.

Compania a fost fondată în 1978 şi era listată la Bursa de la Atena din 2004. La începutul acestui an, în luna ianuarie, a cerut intrarea în insolvenţă pentru a se apăra de creditori. Cu datorii de 90 de milioane de euro către furnizori şi creditori, compania a anunţat luni că intenţionează să vândă activele considerabile pentru asigurarea unor plăti compensatorii către angajaţii concediaţi.

„Această situaţie se datorează atitudinii recalcitrante şi refuzului băncilor de a continua finanţarea”, a anunţat compania.

Până în momentul în care criza şi-a pus amprenta şi asupra retailerului de îmbrăcăminte, reţeaua Sprider era formată din 110 magazine în Grecia, România, Bulgaria, Cipru, Serbia şi Polonia, cu vânzări anuale de 160 de milioane de euro, profit de 15 milioane de euro şi 2.000 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...