Update: Controlul navei a fost preluat de echipaj. Un marinar român și unul britanic au fost uciși în timpul unui atac pirateresc comis în largul coastelor Omanului

30 07. 2021
MERCER-STREET-780x470

”Putem confirma acum că nava M/T Mercer Street navighează sub controlul echipajului (…) cu o viteză de 14 noduri (25 de kilometri pe oră) spre un loc sigur, cu o escortă navală americană”, a declarat pe Twitter această companie cu sediul la Londra, citată de AFP şi TASS.

Anterior, compania care administrează nava a declarat că doi membri ai echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean britanic, au murit în incidentul de la bord. Zodiac Maritime nu a primit nicio informaţie cu privire la alte victime sau răniţi în presupusul atac. Echipajul petrolierului era format din 27 de persoane din diverse ţări, potrivit Dryad Global, o companie britanică specializată în probleme de securitate.

Organizaţia britanică pentru comerţ maritim (UKMTO) a declarat că nava a fost atacată joi seara. Zodiac Maritime a declarat iniţial că ar putea fi vorba de un atac al piraţilor, dar UKMTO clasifică incidentul ca neavând legătură cu pirateria.

O fotografie cu incendiul de la bordul petrolierului a fost postată pe reţelele de socializare. Există informaţii neconfirmate deocamdată potrivit cărora nava ar fi fost atacată de o aeronavă fără pilot sau lovită de o rachetă. Până în prezent, operatorul navei a comunicat doar că circumstanţele incidentului sunt în curs de investigare, fiind lansată o anchetă.

Știrea inițială

Un român membru al echipajului petrolierului Mercer Street şi un britanic au fost ucişi într-un atac comis joi în circumstanţe neclare în timp ce nava se deplasa în largul coastelor Omanului în Marea Arabiei din nordul Oceanului Indian, a anunţat vineri într-un comunicat compania israeliană Zodiac Maritime care administrează vasul, informează Reuters, AFP, DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Un cetăţean român şi un cetăţean britanic au decedat, se arată într-un comunicat al companiei, care adaugă că nu ştie dacă există şi persoane rănite.

În momentul incidentului, nava sub pavilion liberian se afla în nordul Oceanului Indian, călătorind de la Dar es Salaam (Tanzania) la Fujairah (Emiratele Arabe Unite), fără încărcătură la bord, potrivit comunicatului. O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a stabili circumstanţele evenimentului.

Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi în jurul orei 18:00 GMT. Zodiac Maritime confirmase pe Twitter „suspiciuni de piraterie” la bordul M/T Mercer Street.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că este la curent cu informaţiile privind un atac asupra unei nave comerciale în largul coastelor Omanului, adăugând că sediul său din regiune desfăşoară în prezent investigaţii.

Proprietarul navei este japonez, iar nava este administrată de baza britanică a companiei Zodiac Maritime, care este deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer, clasat pe locul 197 în topul celor mai bogate persoane de către Forbes, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari.

Nave având legături cu Israelul au fost atacate în mod repetat în Oceanul Indian şi în Golful Oman în ultimele luni, aminteşte DPA.

La începutul lunii iulie a fost atacat un cargobot care fusese deţinut anterior de Zodiac Maritime, potrivit relatărilor din presă. Cotidianul israelian Haaretz a scris că Israelul suspectează Iranul că se află în spatele acelui atac. În februarie şi aprilie au avut loc incidente similare, pentru care Israelul a acuzat, de asemenea, Iranul.

În aprilie, o navă de marfă iraniană a fost uşor avariată în urma unei explozii în Marea Roşie. Potrivit cotidianului New York Times, Israelul s-ar fi aflat în spatele acestui atac.

Israelul şi Iranul sunt inamici înrăiţi. Israelul a stabilit în prezent relaţii diplomatice cu statele din Golf Bahrein şi Emiratele Arabe Unite.