Un medic celebru din Bucureşti cultivă cea mai mare suprafaţă de tutun din România

Nicolae Efimov, Șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul CF2 din București, este cel mai mare cultivator de tutun din România, ca persoană fizică. 
Alina Stanciu - mie, 26 aug. 2015, 21:02
Un medic celebru din Bucureşti cultivă cea mai mare suprafaţă de tutun din România

Nicolae Efimov (63 de ani), unul dintre pionierii artroscopiei în România (o intervenție chirurgicală ortopedică, minim invazivă cu scop explorativ), actualmente şeful Secției de Ortopedie-Traumatologie în cadrul Spitalului CFR 2 din Bucureşti a acceptat în urmă cu patru ani provocarea lansată de un prieten şi s-a apucat să cultive tutun. A început cu 20 de hectare în Bărcăneşti, judeţul Ialomiţa, şi ulterior a ajuns la 40 de hectare, devenind astfel cel mai mare cultivator de tutun-persoană fizică- din România, potrivit unui clasament furnizat ECONOMICA.NET de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), realizat pe baza valorii subvenţiilor încasate de fermieri în contul anului agricol 2014.

„Cultura de tutun este dificilă, cu probleme care apar la tot pasul şi care îţi pot compromite munca şi investiţia. Prietenii mei agricultori, care sunt mai pricepuţi decât mine, vor să mă convingă să schimb această cultură şi să trec la cultura mare, grâu, porumb, floarea soarelui pentru că profitabilitatea este cam aceeaşi. Dar unde mai este provocarea atunci?” povesteşte pentru ECONOMICA.NET medicul Efimov, care îşi doreşte să cultive şi mai mult tutun.

Pe urmele primului job

Pentru Efimov, cultura tutunului este un hobby, ca şi agricultura în general, căruia i se dedică atâta vreme nu este la spital, dar este şi o mare provocare pe care a luat-o foarte în serios. „După Revoluţie mi-am luat teren şi am construit o casă la Sineşti, Ialomiţa. Sunt copil de medici, iar tatăl meu, fiind medic veterinar, mi-a transmis această dragoste pentru natură. Încet, încet am ajuns şi doctor şi agricultor”, povesteşte Efimov care a absolvit şi un masterat în agricultură. „Eu fac activitatea de management în agricultură”, explică medicul.

În ceea ce priveşte locul pe care l-a ales pentru a face agricultură, ortopedul susţine că totul se leagă de istoria personală, cariera sa începând pe un post de medic ortoped la Urziceni, judeţul Ialomiţa. 

Agricultura, mai profitabilă decât medicina

În total, medicul de la CF 2 exploatează în total în jur de 800 de hectare de teren pe care le-a cumpărat în timp, pe când preţurile erau de „5-10-12 milioane de lei”. În afară de tutun mai cultivă grâu, porumb sau floarea soarelui, dar o face fără temerile specifice agricultorului care trăieşte din acest business. „Eu am profesia mea. Practic agricultura ca pe un hobby. Doar cei care fac agricultură din dorinţa vădită de căpătuială devin încrâncenaţi. Profiturile din tutun pot depăşi puţin profiturile obţinute din cultura mare, dar cu mult mai multă bătaie de cap. Eu am demonstrat că am putut şi am câştigat şi bani. Este ruşinos, dar adevărul este că agricultura este mai profitabilă decât medicina. Se scot bani buni din agricultură, dovadă fiind şi faptul că în unele zone drumurile au dispărut, pentru că au fost arate”, mai explică Efimov, care a investit până acum în tutun „sute de mii de lei noi”. 

De altfel, tutunul este una dintre cele mai bine subvenţionate culturi agricole în România, astfel că, anul acesta, fermierii au încasat în contul campaniei agricole 2014 un ajutor naţional tranzitoriu pentru tutun (ANT 4) în valoare de 1.280,9 euro pe hectar.

La un hectar cultivat, producţia medie este de 1.500-1.800 de kg, iar cel mai slab calitativ tutun se vinde cu aproximativ 1,5 lei kilogramul, dar poate ajunge până la 1 euro kilogramul. 

Unde ajunge tutunul ortopedului

Efimov se numără printre cei peste 300 de fermieri care s-au încumetat să mai semene tutun în România, cu preponderenţă Virginia şi Burley, şi care cultivă pentru a oferi materie primă unităţilor de prim procesare. Din datele Ministerului Agriculturii, la ora actuală în România mai există o singură unitate de prim procesare autorizată pentru încheierea contractelor de cultură cu producătorii de tutun, producţia anului 2015. Este vorba despre fabrica Rom-Ital de la Zimnicea, controlată de omul de afacedri Ioan Niculae, cel care deţine prin SC Seeds Procesing SRL şi cea mai mare suprafaţă de teren cultivată cu tutun de o persoană juridică – în jur de 300 de hectare, pentru care omul de afaceri a încasat, anul acesta, în contul campaniei agricole 2014, subvenţii în valoare de 1,7 milioane de lei.  

Potrivit site-ului oficial al grupul Interagro, Niculae a intrat pe piaţa cultivatorilor de tutun în 2002, începând cu 400 de hectare şi a crescut treptat până la 800 de hectare în 2006. SC Seeds Procesing SRL a raportat anul trecut afaceri în valoare de 6,8 milioane de lei (1,5 milioane de euro) şi o pierdere de 2,3 milioane de lei (peste 524.000 de euro). 

În total, potrivit APIA, suprafaţa cultivată cu tutun pentru care s-au acordat subvenţii a fost de 1.200 de hectare. „Anul acesta avem conmtracte cu aproximativ 400 de cultivatori. Sunt mai mulţi decât anul trecut”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Constantin Rac-Hristov, director Rom-Ital. 

Fabrica Rom Ital de la Zimnicea are o capacitate de 15.000 de tone, dar anul trecut s-au produs în jur de 900 de tone pe care compania le exportă. „Exportăm în Polonia, Ungaria sau Bulgaria. Avem aceiaşi parteneri ca şi anii trecuţi”, a mai spus oficialul Rom-Ital. Compania a raportat în 2014 afaceri de aproximativ 2,3 milioane de euro şi un profit net de 55.200 de euro.

Trimitem tutun şi în Ungaria

În afară de Rom-Ital, pe lista unităţilor prim procesatoare de tutun autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru încheierea contractelor de cultură cu producătorii agricoli cultivatori de tutun mai figurează şi Universal Leaf Tobacco, care procesează tutun românesc într-o unitate din Ungaria. „Noi lucrăm cu aproximativ 30 de producători, care exploatează în jur de 40 de hectare. Cantitatea medie este de 1500-1800 kg la hectar”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Szilagyi Ioan, reprezentant al Universal Leaf în România. Potrivit acestuia, toţi cultivatorii au fost afectaţi de secetă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...