Un membru al Guvernului german lasă o uşă deschisă euroobligaţiunilor – presă

Ministrul german al Muncii Ursula von der Leyen (CDU) acordă o şansă punerii în comun a datoriilor europene prin intermediul euroobligaţiunilor, în pofida faptului că "nu sunt încă întrunite" condiţiile introducerii acestora, potrivit unui interviu publicat luni de revista Spiegel, relatează AFP.
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 09:17
Un membru al Guvernului german lasă o uşă deschisă euroobligaţiunilor - presă

„Împrumuturile comune sunt o opţiune, în condiţiile în care există o politică fiscală comună şi completă, dar şi un control eficient”, declară pentru Spiegel von der Leyen, o apropiată a Angelei Merkel. Până în prezent, ministrul a intervenit prea puţin în legătură cu probleme europene.

„Dar exprimarea unei poziţii asupra acestui lucru în prezent, în contextul în care condiţiile nu sunt încă reunite, este absolut absurd”, se grăbeşte ea să adauge.

După modelul ministrului german al Finanţelor Wolfgang Schäuble şi al cancelarului, von der Leyen insistă asupra necesităţii unei sporiri a competenţelor UE şi unei mai bune armonizări a politicilor economice şi sociale la scara continentului, lucru care reprezintă, în opinia sa, un mod de luptă împotriva crizei actuale.

„Avem nevoie de o politică bugetară comună”, declară ea, subliniind că moneda unică din cele 17 ţări nu poate să funcţioneze cu „17 concepţii diferite despre disciplina bugetară”.

Von der Leyen pledează totodată pentru punerea în aplicare a unei „politici comune a pieţei muncii la scară europeană”. „Prima etapă este să dezvoltăm o înţelegere comună a ceea ce înseamnă o bună piaţă a muncii”, a subliniat ea.

„Până acum, nu facem decât să ţinem cont de experienţele noastre naţionale. Acest lucru nu oferă cine ştie ce, pentru că nu putem compara lucrurile. Este necesar să procedăm la o evaluare a structurilor, deficitelor şi instrumentelor introduse”, continuă ministrul german al Muncii.

În cadrul armonizării politicilor sociale europene, la care se referă în aspiraţiile sale, ministrul se arată foarte critic faţă de deciziile luate în materie de pensionare în Franţa.

„Dacă mă voi întâlni cu francezii, le voi spune că scăderea vârstei de pensionare nu este, pe termen lung, opţiunea cea bună”, declară ea.

Pe 6 iunie, Guvernul socialist francez a restabilit posibilitatea pensionării la vârsta de 60 de ani, faţă de 62 de ani cât se prevedea anterior, în cazul unor salariaţi care au început să muncească mai devreme.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...