Un miliardar din India, interesat de fabricile Lafarge şi Holcim, inclusiv cele din România

Grupul indian Aditya Birla, care deţine cel mai mare producător de ciment din India, se pregăteşte să facă o ofertă de preluare a tuturor activelor scoase la vânzare de companiile Lafarge şi Holcim pentru a putea fuziona. Termenul limită pentru ofertă expiră săptămâna viitoare. 
Economica.net - mar, 14 oct. 2014, 15:07
Un miliardar din India, interesat de fabricile Lafarge şi Holcim, inclusiv cele din România

O sursă din cadrul companiei, citată de publicaţia indiană Business Standard, spune că se lucrează „de ceva timp” la oferta de licitaţie şi că grupul este interesat de activele celor două companii europene pentru a-şi creşte cota de piaţă la nivel global.

Reprezentanţii Birla nu au dorit să comenteze „speculaţiile din piaţă”, mai scrie Business Standard. 

Birla, care deţine producătorul de ciment UltraTech, nu este singurul producător de ciment care se înscrie în cursa pentru achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim scoase la vânzare.

Recent, patru mari companii s-au asociat în grupuri de câte două pentru achiziţia întregului portofoliu scos la vânzare. Este vorba de Cemex, CRH, Votorantim şi HeidelbergCement. Şi cimentistul Sabanci se afllă pe lista potenţialilor cumpărători. 

CITEŞTE ŞI Se înteţeşte concurenţa pentru fabricile LafargeHolcim. Patru producători vor să cumpere toate activele

Pe lângă aceşti producători, şi fondurile de investiţii şi-au anunţat intenţia de a cumpăra fabricile Lafarge şi Holcim. Detalii aici.

Grupul Aditya Birla este unul dintre cele mai mari din India, cu afaceri în chimie, agricultură, minerit, servicii financiare, ciment, telecomunicaţii, textile, energie regenerabilă. Grupul este condus de Kumar Birla, 47 de ani, care are o avere estimată de Forbes la 9,2 miliarde de dolari. Aditya Birla, un grup cu venituri 40 de miliarde de dolari, a fost înfiinţat în 1857 şi are peste 120.000 de angajaţi. 

Kumar Birla şi-a construit imperiul de 40 de miliarde de dolari pe fuziuni şi achiziţii. În 2003, Birla a cumpărat fabricile de ciment ale L&T, pe care ulterior le-a numit Ultratech. Apoi a înglobat Ultratech cu fabricile deţinute de Grasim şi s-a format UltraTech. Producătorul de ciment din India are în plan creşterea capacităţii de producţie de la 62 milioane de tone, la 72 milioane de tone anual, până în 2016.

În 2007 numele lui Birla a devenit cunoscut. Indianul a cumpărat atunci producătorul american de foi de aluminiu, numărul 1 la nivel global, Novelis. Mai târziu, în 2011, grupul indian cumpără cu 875 milioane de dolari Colombia Chemicals.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut puternic, cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, de vineri până sâmbătă, coborând la un minim de aproape ...
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune măsurile ce se impun
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune ...
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării ...
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, după o vizită pe ...