Un nou plan de „federalizare” cu Transnistria ar putea fi propus Republicii Moldova de către Rogozin

Un nou plan de "federalizare" ar putea să fie propus Republicii Moldova de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, plan care ar urma să ia doar Chişinăul prin surprindere, dar nu şi Tiraspolul, cu care documentul s-ar fi discutat deja, potrivit site-ului epresa.md, relatează ProTV Chişinău.
Economica.net - mie, 14 nov. 2012, 13:08
Un nou plan de

Dmitri Rogozin urmează să prezinte aceste propuneri la 16 noiembrie, în cadrul unei vizite la Chişinău, unde va participa la o şedinţă a Comisiei Economice Interguvernamentale moldoveano-ruse.

Propunerile lui Rogozin sunt similare „Planului Kozak” şi respectă declaraţiile Kremlinului, potrivit căruia este necesar ca regiunea separatistă moldoveană Transnistria să obţină un statut special în cadrul Republicii Moldova.

Potrivit unui document citat de site, statul „reîntregit” va avea un Parlament unicameral cu o „cotă” de 20% oferită regiunii transnistrene. Totodată Tiraspolului îi va reveni o funcţie de vicepremier în cadrul Guvernului de la Chişinău. În plus, Transnistria va dispune de Parlament şi Guvern propriu, iar „rubla transnistreană” urmează să fie utilizată în paralel cu leul moldovenesc, pe o perioadă de tranziţie de unu-doi ani. De asemenea, armata va fi comună, iar Chişinăul se angajează să menţină un „statut de neutralitate”.

Propunerile lui Rogozin intervin după nouă ani de la „Memorandumul Kozak”, lansat de un alt emisar al Kremlinului, Dmitri Kozak.

Documentul a fost parafat de către preşedintele moldovean din perioada respectivă, Vladimir Voronin, şi liderul separatist transnistrean Igor Smirnov. Însă „Planul Kozak” a fost respins de către Voronin ca urmare a unor presiuni occidentakle, în special din partea Statelor Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...