1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Un nou reactor nuclear rusesc, la 200 km de Bucureşti

Autorităţile bulgare intenţionează să amplaseze la Kozlodui, în incinta vechii centrale nuclearelectrice, reactorul de producţie rusească contractat deja de statul vecin pentru centrala de la Belene.

16 mar, 2012 | ECONOMICA.net

“Am plătit deja două treimi din preţul reactorului, vom plăti tot, şi îl vom folosi pentru cea de-a şaptea unitate de la centrala nucleară de la Kozlodui” a declarat premierul bulgar Boyko Borisov.

Reactorul este construit de ruşi pentru centrala nucleară de la Belene, a doua centrală nuclerară a Bulgariei, dar proiectul acesteia este momentan îngheţat. Proiect déjà convenit cu compania rusă de stat Atomstroyexport, noua centrală de 2.000 MW, cu două reactoare, de la Belene pare a nu mai fi dorită de autorităţile bulgare, mai ales după dezastrul de la Fukushima.

Totuşi, ieri, premierul bulgar a spus că statul vecin ar putea demara un referendum prin care populaţia să se pronunţe asupra a două chestiuni: centrala de la Belene şi exploatarea gazului de şist.

Centrala de la Kozlodui, de concepţie sovieticp, unde bulgarii vor să pună reactorul de 1.000 MW, mai are doar două reactoare operaţionale. Bulgaria a fost obligată să închidă patru reactoare ale centralei, pentru a intra în Uniunea Europeană.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO