Un nou record pentru aur pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR

Preţul aurului a continuat să crească atingând luni o nouă valoare record, stimulat de semnalele că Rezerva Federală americană se apropie de momentul în care va reduce dobânzile, precum şi de tensiunile geopolitice şi cererea robustă pentru metalul galben venită din China, transmite Bloomberg. Şi la cursul BNR aurul a atins cea mai mare valoare din istorie: 333,3834 lei pentru un gram (date BNR 1 aprilie 2024). Precedentul record a fost înregistrat vineri, 29 martie 2024 (330,7911 lei pentru un gram)..
AGERPRES - lun, 01 apr. 2024, 09:08
Un nou record pentru aur pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR

Preţul spot al aurului a urcat luni până la maximumul istoric de 2.265,73 dolari uncia, în creştere cu 1,6% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei de joi, după ce a stabilit deja o serie de recorduri în sesiunile recente, scrie Agerpres.

Datele statistice publicate vineri, când pieţele financiare au fost închise, arată că inflaţia de bază în SUA, indicatorul preferat urmărit de Fed când vine vorba de presiunile inflaţioniste, a scăzut în luna februarie în timp ce consumul a crescut. Asta aduce noi argumente pentru o reducere a costurilor cu împrumuturile, chiar dacă banca centrală americană a adoptat un ton prudent.

Citeşte şi

Mai multe date statistice pozitive au dus la o creştere cu aproximativ 14% a cotaţiei aurului începând de la mijlocul lunii februarie. Perspectiva relaxării politice monetare a marilor bănci centrale, precum şi tensiunile crescute din Orientul Mijlociu şi Ucraina, au susţinut această creştere. Au existat de asemenea achiziţii semnificative de aur din partea băncilor centrale, în special în China, unde consumatorii au acumulat aur pe fondul problemelor din cea mai mare economie asiatică.

După publicarea cifrelor privind inflaţia în luna februarie, preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a spus că datele sunt „în linie cu aşteptările”, adăugând că Fed nu se grăbeşte să reducă dobânzile.

Cu toate acestea, pieţele financiare estimează că există 61% şanse ca Fed să reducă dobânzile în luna iunie, în creştere faţă de ziua de joi când erau doar 57% şanse. În mod normal, dobânzile mai mici sunt un element pozitiv pentru aur, care nu aduce dobânzi investitorilor.

„Datele privind inflaţia, şi în special comentariile lui Powell, au oferit un nou impuls pentru aur, iar piaţa devine din ce în ce mai convinsă că Fed va începe să reducă dobânzile în luna iunie”, a declarat Warren Patterson, analist la ING Groep NV.

Perspectivele pozitive ale aurului au fost susţinute de o serie de bănci importante. Printre ele, JPMorgan Chase & Co. a estimat luna trecută că preţul unciei de aur ar putea ajunge la 2.500 de dolari în acest an. De asemenea, analiştii de la Goldman Sachs Group cred că există potenţialul ca aurul să ajungă la 2.300 de dolari uncia, în contextul dobânzilor reduse.

Citeşte şi

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...